Jesse Dockx speelt zondag op het dak van de Warande, met in de achtergrond de torens van het kasteeltje, Turnova en de Sint-Pieterskerk. 

Jesse Dockx speelt zondag op het dak van de Warande, met in de achtergrond de torens van het kasteeltje, Turnova en de Sint-Pieterskerk. © WOAD

Drummer Jesse Dockx: zondag op de Warande, binnenkort in New York

Lille, Rijkevorsel, Turnhout -

Zondag speelt Lillenaar Jesse Dockx met een onuitgegeven kwartet zijn eigen muziek op het dak van de Warande. Vanaf september is hij artist in residence van jazzclub De Singer in Rijkevorsel en gaat hij studeren in New York.

Wouter Adriaensen

De Kempen zijn goede kweekgrond voor jazztalenten. Na onder meer pianist Jef Neve, saxofonist Robin Verheyen en euphoniumspeler Niels Van Heertum is er nu drummer Jesse Dockx. “Jazz is me met de paplepel ingegeven, mijn vader is trombonist”, vertelt de Lillenaar. “Ik heb muziekschool gedaan in Herentals, maar ben vooral autodidact. Vorige maand studeerde ik af aan het Antwerps conservatorium. Normaal is dat met een concert, nu speelden we voor mijn klasgenoten en de jury.”

Jazzclub De Singer hield Jesse al langer in de gaten en vroeg hem om volgend seizoen artist in residence te zijn. Zo belandde hij ook op de affiche van het Festival Turnhoutse Torens, komend weekend. “Ik heb muziek geschreven voor een onuitgegeven kwartet. Toetsenist Ewout Pierreux ontmoette ik jaren geleden tijdens een jamsessie in het Antwerpse café Den Hopper. Met bassist Jason Weaver trad ik nog vlak voor de lockdown op en trompettist Cedric De Lat ontmoette ik dit jaar op school.”

De muzikanten mogen hun instrumenten omhoog sleuren naar het dak van de Warandeschouwburg. “Dat is en supertoffe locatie. Voor mij voelt het ook een beetje aan als thuiskomen. Ik heb kunsthumaniora gevolgd aan het Heilig Graf, ik heb goede herinneringen aan de jaarconcerten in de Warande. Sindsdien is zowel de Warande als de Turnhoutse skyline vernieuwd. Ik kijk er heel erg naar uit.”

Volgend schooljaar zoekt Jesse het niet hogerop, maar verderop. “Dankzij een beurs kan ik gaan studeren aan het City College of New York. Die stad is al sinds de jaren vijftig het epicentrum van de jazzmuziek. Alle bekende jazzartiesten werken of spelen er. Ik geloof dat Robin Verheyen met dezelfde beurs naar ginder is getrokken. Tijdens het schooljaar ga ik proberen een aantal keer terug te komen om concerten te spelen in De Singer.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio