Wouter Keersmaekers in zijn restaurant: goed gevuld sedert de heropening en daar heeft de takeaway in de lockdown zeker mee te maken, denkt hij. 

Wouter Keersmaekers in zijn restaurant: goed gevuld sedert de heropening en daar heeft de takeaway in de lockdown zeker mee te maken, denkt hij. ©  Joren De Weerdt

Eerste ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed

Foodtaster eert Wouter Keersmaekers

Boechout -

Chef-Kok Wouters Keersmaekers van restaurant De Schone van Boskoop in Boechout is de nieuwe ere-ambassadeur van het Vlaams Culinair Erfgoed en dat volgens de online restaurantgids Foodtaster.be. Keersmaekers stijgt ook enkele plaatsen in de hiërarchie van Antwerpse chefs.

Johan Van Baelen

Foodtaster is een online restaurantgids. Opgericht in 2014, probeert de onafhankelijke restaurantgids zich een plaats te verwerven tussen Gault&Millau en Michelin in. Bezieler en oprichter van de gids is François Huysmans, die jarenlang maître d’hôtel was in onder meer sterrenrestaurants La Pérouse op Flandria 16 en Sir Anthony Van Dijck. “Ik wil de restaurantklanten helpen een keuze te maken via een quotering op de totaalbeleving en ik wil de chefs in kwaliteitsrestaurants stimuleren”, zegt hij.

Samen met zijn partners richtte Huysmans onlangs de categorie Vlaams Culinair Erfgoed op. “We willen daarmee inspelen op het nog op te richten Vlaams Culinair Centrum in het Antwerpse Loodswezen en aangeven welke voor ons de beste ambassadeurs zijn voor de Vlaamse keuken. De eerste is voor ons Wouter Keersmaekers, die in onze gids stijgt van 83/100 naar 85/100.”

Wegbereider vergeten groenten

De keuze voor Wouter Keersmaekers als eerste ere-ambassadeur is niet zo gek. “Hij timmert al jaren aan die oer-Vlaamse weg”, aldus François Huysmans. Op het einde van vorige eeuw was Keersmaekers de eerste om de zogenaamde vergeten groenten te herontdekken en die te integreren in zijn keuken. Zijn boek ‘Uit de Grond’ daarover dateert van 2003. Zijn klanten weten ook perfect wanneer het hopscheutenseizoen begint, want daar wordt de keukenklok in ‘De Schone’ op gelijk gezet. Deze lente nog startte hij samen met bevriende chefs de website De Hopgenoten op om ervoor te zorgen dat ook in coronatijden de bestellingen bij hopteler Paul Temmerman bleven binnenkomen.

Tijdens de lockdown koos ook Wouter Keersmaekers noodgedwongen voor takeaway. “Dat was niet alleen toen een goed idee, het heeft vandaag nog steeds een effect”, zegt de chef-kok. “In de eerste weken na de heropstart van de horeca zit onze zaak goed vol. Ik zie veel nieuwe klanten, die ik allemaal herken van tijdens de lockdown, want ik heb toen zelf de afhaalpakketjes overhandigd.”

Het enige luxe-probleem waarmee Wouter kampt (en hij is niet de enige) is het vinden van zaalpersoneel. “Ik heb nu twee mensen op proef, nadat twee ervaren mensen zijn vertrokken. Mijn maître koos tijdens de lockdown voor zekerheid in een andere sector en zijn collega is pas bevallen en zal ook van sector wisselen.”

“Maar goed, ik kijk met enig optimisme naar de zomer. Ik denk niet dat er zoveel mensen naar het buitenland zullen gaan, precies omdat velen nog hun tweede prik moeten krijgen en de toestand in het buitenland niet altijd even veilig is. Normaal merken we het fel als de bouw op verlof vertrekt. Ik hoop dat de lunch dit jaar standhoudt.”

Blij met de erkenning van Foodtaster. 

Blij met de erkenning van Foodtaster. ©  Joren De Weerdt

“En die oorkonde? Daar ben ik natuurlijk zeer vereerd mee. Erkenning krijgen is altijd leuk. Ik ken Foodtaster al enige tijd als online gids en ervaar hem als erg objectief. Ze zijn misschien vernieuwend in gidsenland, dat kan nooit kwaad. En wie weet zorgen zij ook voor een nieuw extra publiek.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio