De nieuwe brug is woensdagmiddag opengegaan voor het verkeer. 

De nieuwe brug is woensdagmiddag opengegaan voor het verkeer. © Hans Otten

Nieuwe brug op Herenthoutseweg is weer open voor het verkeer

Herentals -

De brug over het Albertkanaal op de Herenthoutseweg in Herentals is woensdagmiddag opengegaan voor het verkeer. Zo hoeft het verkeer tussen industrie, Herenthout en stad niet langer een omleiding te volgen.

Hans Otten

Volgens de originele planning zou de gloednieuwe kanaalbrug al op dinsdag opengesteld worden, maar dinsdag kondigde de Vlaamse Waterweg aan dat dit vanwege de weersomstandigheden naar donderdagochtend was verschoven. Maar sinds woensdagnamiddag kan het verkeer toch al over de hogere oeververbinding passeren. De brug was precies een maand afgesloten voor het verkeer, dat al die tijd een omleiding moest volgen. Het fiets- en voetverkeer kon wel nog over de oude, wat lager gelegen brug passeren, maar de omstandigheden waarin dat gebeurde, waren niet ideaal.

Het verschil met de nieuwe kanaaloverspanning is heel groot. Dankzij de inspanningen van de burgerbeweging van de wijk de Molekens heeft de Vlaamse Waterweg een brug aangelegd met aan weerszijden een fietspad van maar liefst drie meter breed.

Stimulans

“De zwakke weggebruiker vaart wel bij deze nieuwe fietsvriendelijke brug”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). “De nieuwe brug biedt een vlotte, veilige en comfortabele verbinding tussen het centrum van Herentals aan de ene kant en de wijken én deelgemeenten aan de overzijde. Zo wordt het voor fietsers aangenamer om te pendelen. Dit kan een stimulans zijn om meer te fietsen, niet alleen recreatief, maar ook voor het woon-werk of woon-schoolverkeer.”

De brug was precies een maand afgesloten voor het verkeer, dat al die tijd een omleiding moest volgen. 

De brug was precies een maand afgesloten voor het verkeer, dat al die tijd een omleiding moest volgen. ©  Hans Otten

Met de openstelling is dit brugdossier nog niet volledig afgerond. De komende maanden werkt de aannemer ook nog de kades en jaagpaden eronder af. De oude brug verdwijnt op de Vlaamse feestdag 11 juli. Nu blijft alleen de spoorbrug aan koekjesfabriek Mondeléz in de Kempen nog als laatste over om twee meter hoger gelegd te worden. (ho)

MEER OVER Mobiliteit Kempen