Auteur Hilde Devos uit Tielen met een impressie van de kaft van haar nieuwe dichtbundel . De 62-jarige vrouw kroop tijdens een ernstige ziekte meer dan ooit in haar pen. © RR

Hilde Devos lanceert dichtbundel tijdens ziekte: “Woorden dragen mij door de dagen”

Tielen -

Hilde Devos (62) uit Tielen (Kasterlee) heeft met de dichtbundel Onverhoopt haar zesde werkstuk klaar. Omdat de auteur al jaren worstelt met een ernstige ziekte, probeert ze met gedichten de pijn en ongemakken het hoofd te bieden. De publicatie van de dichtbundel gebeurt in samenwerking met de vzw Op de Spiegel, een organisatie die vluchtelingen steunt.

Bart Van den Langenbergh

De voorbije jaren publiceerde Hilde Devos, een voormalige pianolerares en natuur- en streekgids, al enkele gedichten- en verhalenwandelingen over Tielen en Turnhout. Tien voor Tielen, Een naald naar het noorden en Met Nest en Feel door Tielen in 1912 zijn enkele titels van haar uitgaves. Met Onverhoopt lanceert ze een dichtbundel als zesde publicatie. Een heropflakkering van een ernstige ziekte deed Hilde Devos de voorbije maanden meer dan ooit in haar pen kruipen.

“Begin november 2019 kreeg ik de bevestiging van een opstoot van een mij al te vertrouwde ernstige ziekte. Op de vooravond van mijn zesde decennium begon een ziektetijd met altijd weer verschuivende gezondheidsperikelen die ik nog steeds probeer te overwinnen”, legt Hilde Devos uit. “Al achttien maanden lang dragen woorden mij door de dagen. Ze waaien zomaar aan en blijven praatjes slaan tot ze onderdak vinden in een gedicht. Begin 2021 speelde ik met het idee om de gedichten die ik ondertussen geschreven had, te bundelen.”

Vallen en opstaan

Onverhoopt bestaat uit 68 gedichten in vrije verzen en bevat ook Japanse dichtvormen zoals haiku’s en tanka’s. De dichtbundel is bewust chronologisch opgebouwd volgens de auteur. “De ziektegeschiedenis zindert mee op de achtergrond. Aandachtige lezers merken tussen de regels het herhaaldelijke vallen en opstaan op”, zegt Hilde Devos. “Dat leidt wellicht voor sommigen tot een zekere herkenning en kan misschien de ogen openen voor wat dan alsnog kan. Onder elk vers staat een datum, die van de eerste versie. Het eerste jaar ontsproten geregeld meerdere verzen op een dag, veelal op de moeilijkste dagen.”

Vluchtelingen

Het thema van de nieuwe dichtbundel van Hilde Devos sprak ook de vzw Op de Spiegel uit Tielen aan. “Dat thema luidt Niet wat je overkomt is belangrijk, wel wat je doet met wat je overkomt”, zegt Bart Corneillie van vzw Op de Spiegel. “Deze boodschap willen we ook uitdragen naar de vluchtelingen.”

Voor Hilde Devos is de vzw uit haar eigen dorp een passend goed doel dat ze met haar dichtbundel wil ondersteunen. “De laatste jaren is mijn actieradius beperkt tot mijn dorp Tielen. Soms zeg ik wel eens lachend: Tielen is mijn wereld”, vertelt de auteur. “En komen vluchtelingen ook niet van overal? Om die reden is het ook mooi meegenomen dat Onverhoopt westerse en oosterse dichtvormen bevat.”

De dichtbundel Onverhoopt is voor 15 euro te koop in de drie bibliotheken van Kasterlee, Lichtaart en Tielen en kan ook worden besteld via Op de Spiegel.

opdespiegel@gmail.com
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners