Deze vierdejaars van het Sint-Jan Berchmanscollege vieren het einde van de examens met pizza’s. “Het was een saai, zwaar schooljaar. Goed dat we nu toch samen de vakantie kunnen inzetten.” 

Deze vierdejaars van het Sint-Jan Berchmanscollege vieren het einde van de examens met pizza’s. “Het was een saai, zwaar schooljaar. Goed dat we nu toch samen de vakantie kunnen inzetten.” ©  kristin matthyssen

Scholieren kunnen eindelijk einde examens weer vieren in Westmalle op café

Westmalle -

Veel middelbare scholieren hadden dinsdag hun laatste examen. Vorig jaar mocht er geen ontladingsfeest gevierd worden, maar gelukkig kon de grote scholierengemeenschap in Malle waar vijf grote secundaire scholen zijn, nu opnieuw los gaan na de blok. Het pas heropende café ’t Hofke deelde in de feestvreugde.

Kristin Matthyssen

De Antwerpsesteenweg in Westmalle ziet tijdens de laatste examendag traditioneeI zwart van de jongeren. Nu was het iets minder, omdat sommige scholen hun examenreeks pas woensdag afsluiten. Normaal zijn ’t Hofke, de Missing Link en ’t Vermoeden altijd de plaatsen om iets te gaan drinken. Maar de Missing Link is nog altijd dicht. Die zaak zou met het braderijweekend op 2 juli wel uitzonderlijk al open gaan en daarna als de dancings mogen heropenen. ’t Vermoeden bleef dinsdag ook gesloten, ‘wegens omstandigheden’, zo plakte aan de deur.

Dus kreeg ’t Hofke dat pas tien dagen geleden na ruim een jaar sluiting heropende, bijna alle scholieren over de vloer. Het personeel had de handen vol om erop toe te zien dat iedereen wel met vier aan een tafeltje bleef zitten. Met acht mag pas vanaf 27 juni. Gelukkig mag er wel opnieuw tot 23.30u uitgegaan worden. Samen opnieuw met vrienden het einde van de examens kunnen vieren is voor veel jongeren een beloning na het tweede abnormale schooljaar op rij, want in tegenstelling tot de kinderen uit de basisschool werden de leerlingen uit het secundair wel nog met afstandsonderwijs geconfronteerd.

Al die corona-ellende mag nu doorgespoeld worden. In 1999 werden in Westmalle nog drie jongeren in coma afgevoerd bij de traditionele laatste-examen-viering. Twintig jaar later wordt er nog steeds goed doorgedronken, maar met meer verstand. De tijd waarin ze sterke drank gingen inslaan in de drankenhandels lijkt voorbij. We polsten eens naar de geluksgraad van de jongeren die eindelijk nog eens de start van de vakantie samen konden vieren.

“Pizzatime!”

Pizzatime voor deze vierdejaars van Sint-Jan Berchmanscollege. 

Pizzatime voor deze vierdejaars van Sint-Jan Berchmanscollege. ©   kristin matthyssen

Voor Domino’s Pizza staat een groep vierdejaars van het Sint-Jan Berchmanscollege die net hun examen godsdienst hebben afgelegd. Ze zijn samen thuis bij een vriend iets gaan eten - al was dat vooral snoepen - en komen nu pizza’s kopen die ze in een parkje gaan opeten. “Het was een saai, stresserend schooljaar, met weinig uitstappen en alleen maar leren. Ook de examens waren zwaar, omdat we met Pasen geen tussentijdse examens meer hadden voor de bijvakken. We moesten nu alle leerstof vanaf januari verwerken”, vinden Gaëlle (15) en Pjotr (15). Een andere meisje vertelt dat ze door het lange afstandsonderwijs haar motivatie was kwijtgeraakt en opnieuw heeft moeten leren studeren.

Dat ze nu samen dit schooljaar kunnen afsluiten, doet daarom dubbel deugd. “Vorig jaar hadden we helemaal geen feestje op het einde van het schooljaar”, zegt Pjotr. “Nu hebben we woensdag ook nog rugby op school. De dertigste krijgen we ons rapport online. Sommigen vinden dat wel jammer omdat we een studiekeuze voor de volgende graad moeten maken en je bij een fysieke rapportoverhandiging toch meer toelichting krijgt. Maar onze examens konden allemaal al fysiek verlopen, wat ook belangrijk is geweest.”

“En nu naar universiteit”

Michiel en Thomas uit Zoersel.  

Michiel en Thomas uit Zoersel.  ©  kristin matthyssen

Michiel (19) en Thomas (18) uit Zoersel zwaaien - als de examens geslaagd zijn - volgende week de poort van het Sint-Jan Berchmanscollege in Malle achter zich dicht om op kot te gaan in Antwerpen volgend academiejaar. Op naar de universiteit! “Het is heel belangrijk dat we samen met vrienden op een fatsoenlijke manier het einde van onze middelbare-schooltijd hier kunnen vieren”, vindt Michiel (19). “Sommige kameraden zijn naar de zee gegaan om te vieren. Maar ik wou absoluut in Malle iets gaan drinken. Ik ben zo content dat ’t Hofke juist weer open is, want voor ons is dat nostalgie. De laatste keer dat ik hier iets ben komen drinken was in maart 2020. Ik heb dit hier zwaar gemist, zeker de sociale contacten.”

Thomas (18) sluit zich bij Michiel aan. “We hebben geen concrete plannen voor vandaag. We zien wel waar we eindigen. De cafés sluiten om 23.30u. Misschien dat we nadien bij een vriend thuis nog iets verder drinken.” Of er nog aan comazuipen wordt gedaan zoals twintig jaar geleden in Malle? Michiel: “Ik ga hier nu toch al enkele jaren uit, en er wordt stevig gedronken, maar ik heb nooit geweten dat iemand zich stiepelzat dronk. We willen er zelf nog plezier aan beleven, en we letten goed op elkaar. De jongens beginnen meestal met gewone pils om nadien over te schakelen op zwaardere bieren zoals Duvel of Tripel van Westmalle. We zitten hier niet voor niks vlak bij de abdij. De vrouwen kiezen meestal voor gin-tonic, een cocktail of een Kasteel Rouge. Dat laatste is een zwaar fruitbiertje. De Extra van Westmalle is ook goed.”

“Vannacht in tent in tuin slapen”

Marie (17), Julie (17), Michelle (17) en Olivia (17) snakken naar een normale vakantie. 

Marie (17), Julie (17), Michelle (17) en Olivia (17) snakken naar een normale vakantie. ©  kristin matthyssen

Marie (17) en haar tweelingzus Olivia (17) hadden niet te veel last van het afstandsonderwijs. “Ik vond het net prettiger: zo half-om-half op school en thuis achter de computer”, zegt Marie. Julie (17) en Michelle (17) misten wel hard de sociale contacten. Ze zitten in het zesde jaar van het Sint-Jan Berchmanscollege en legden hun laatste examens Engels en godsdienst af. Daarna samen iets gaan drinken en ’s nachts kamperen in de tuin is vaste traditie. “Maar vorig schooljaar konden we alleen samen in de tent slapen en konden we nergens iets gaan drinken. Dit is toch een veel fijnere manier om de vakantie te starten. We gaan ook nog samen op scoutskamp en nadien nog op vakantie met de familie”, vertelt Olivia.

Pukkelpop was jammer genoeg al uitverkocht. Een festival meepikken zit er niet in. De dames houden het bij een gewoon pilsje. “We hebben geen strak plan voor de rest van de namiddag, we zien wel wat er op ons af komt.”

Uitgaan in Beerse

Vega (17), Jill (18), Elena (17) en Lien (17) weten donderdag al of ze geslaagd zijn. Maandag is er dan nog proclamatie. Het Maris Stella Instituut in Oostmalle waar ze studeren heeft wel nog fysieke proclamatie.

“Maar in de kleinst denkbare bubbel, enkel met de ouders, niet met plusouders, zussen of broers”, zeggen de laatstejaars. Ze zijn met hun brommertje naar ’t Hofke gekomen en drinken dus met mate. “Maar het voelt toch goed om eens echt het schooljaar in schoonheid te kunnen afsluiten. Vorig schooljaar hadden we zelfs geen eindexamens. Toen kregen we beoordelingen op onze algemene prestaties. Nu is die voldoening na de blok toch groter.”

Straks gaan ze nog samen ergens iets eten, om de avond in Beerse af te sluiten. ”Volgend schooljaar gaan we allemaal iets totaal anders studeren, in Geel en Leuven. Maar we hebben al aan elkaar beloofd dat we contact gaan houden.”

Vega (17), Jill (18), Elena (17) en Lien (17) drinken nu iets in ’t Hofke en gaan vanavond samen uit in Beerse.  

Vega (17), Jill (18), Elena (17) en Lien (17) drinken nu iets in ’t Hofke en gaan vanavond samen uit in Beerse.  ©  kristin matthyssenMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio