“Het maken van de foto voor de affiche van de expo was minder pijnlijk dan een coronatest”, zegt Charel Cambré al lachend. 

“Het maken van de foto voor de affiche van de expo was minder pijnlijk dan een coronatest”, zegt Charel Cambré al lachend. © Filip Naudts

Expo rond Charel Cambré verhuist naar Brussels Stripmuseum

Herenthout, Turnhout -

Voor het eerst wijdt het Stripmuseum in Brussel een tentoonstelling aan de winnaar van de Bronzen Adhemar. Niemand minder dan Hergé en Kuifje moesten plaats ruimen voor de expo rond Charel Cambré, mogelijk gemaakt door het Turnhoutse Stripgids.

Wouter Adriaensen

Bijna een jaar geleden mocht Charel Cambré plaats vrij maken op zijn schouw voor de Bronzen Adhemar. De belangrijkste Vlaamse stripprijs wordt uitgereikt door Stripgids, de Turnhoutse uitgever van het gelijknamige tijdschrift. Cambré tekent onder meer de jeugdreeks Jump, de koninklijke strip Filip & Mathilde en Amoras, de volwassen versie van Suske en Wiske.

Naast zijn stripwerk waren ook Charels karikaturen en schilderijen in april in cultuurhuis de Warande in Turnhout te zien. “De zeshonderd reservaties bewijzen dat de Kempen Charel nog altijd graag zien”, zegt curator en Stripgids-medewerker Kurt Morissens.

“En dat ondanks de maatregelen”, vult Charel Cambré aan. “De medewerkers van de Warande waren onder de indruk.”

In de plaats van Kuifje

Voor het eerst krijgt de winnaar van de Bronzen Adhemar een overzichtsexpo in het Stripmuseum in Brussel. “En dat op een bijzondere plaats”, vindt Kurt. “Vroeger was dit de Hergéruimte, met veel aandacht voor Kuifje. Bovendien is In het hoofd van Charel Cambré de eerste expo die je tegenkomt op de vastgelegde route door het museum.”

“In Turnhout kwamen de bezoekers specifiek voor mijn tentoonstelling”, vult Charel aan. “We hopen dat er in Brussel meer Franstalige mensen zullen komen kijken. En meer passanten natuurlijk. Het museum heeft serieuze klappen gekregen, eerst na de aanslagen in Brussel, nu opnieuw tijdens de coronacrisis. Maar zodra alles weer wat normaler wordt, komt dat hopelijk opnieuw helemaal in orde.”

Niemand minder dan Hergé en Kuifje moesten plaats ruimen voor de expo . Charel maakte er een passende cartoon over.  

Niemand minder dan Hergé en Kuifje moesten plaats ruimen voor de expo . Charel maakte er een passende cartoon over.  © Charel Cambré

Ondertussen zijn het drukke dagen voor Stripgids. “We werkten mee aan de tentoonstelling rond censuur in het Turnhoutse Speelkaartenmuseum die nog tot november loopt en er was een expo rond het nieuwe boek van onze founding father Jan Smet te zien in Bozar in Brussel”, somt Kurt op. “Binnenkort verschijnt een nieuw nummer van Stripgids. En in september wordt tijdens het Brussels Stripfeest de Willy Vandersteenprijs voor beste Nederlandstalig stripalbum uitgereikt.”

In het hoofd van Charel Cambré is nog tot 15 november te bezoeken in het Stripmuseum in Brussel.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio