© rtv

Dierenwelzijn neemt exotische soorten in beslag bij erkende inrichting: “Situatie wordt opgevolgd”

Duffel, Opglabbeek -

De dienst Dierenwelzijn nam bij een erkende inrichting in Duffel een aantal uitheemse dieren in beslag. De zes wasberen, twee stinkdieren, drie caracaras, twee steenarenden en een serval worden verzorgd bij het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek (Oudsbergen). De inspectie trad eerder al op tegen dezelfde Duffelse inrichting.

Kristof Van Rompaey

Op vraag van de federale overheidsdienst FAVV trok de inspectie van Dierenwelzijn naar Duffel. “De reden van de inbeslagname was de huisvesting en de verzorging van de betreffende dieren”, zegt woordvoerder Brigitte Borgmans van het Vlaams Departement Omgeving. “Wasberen, stinkdieren en servalkatten staan ook niet op de positieflijst voor zoogdieren. Je mag ze dus niet meer verkopen in België. Verkoop aan het buitenland kan wel nog, maar er was onvoldoende bewijs dat er een buitenlandse koper zou zijn geweest.”

De zes wasberen, twee stinkdieren, drie caracaras, twee steenarenden en een serval worden verzorgd bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. 

De zes wasberen, twee stinkdieren, drie caracaras, twee steenarenden en een serval worden verzorgd bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. 

De in beslag genomen serval.

De in beslag genomen serval. © Natuurhulpcentrum vzw

De woordvoerder geeft mee dat er eerder al werd opgetreden tegen dezelfde inrichting. “Er verblijven momenteel nog veel andere dieren die in goede conditie verkeren en wel goed gehuisvest zijn. Niet alles is er dus problematisch”, benadrukt Borgmans. “In de ruimte waar de in beslag genomen dieren verbleven, was er wel wat aan de hand. Zoals dat gaat bij elke inbeslagname, is er een pv opgemaakt. Het is nu aan het parket om er gevolg aan te geven.”

Er werden ook twee stinkdieren aangetroffen bij de erkende inrichting.

Er werden ook twee stinkdieren aangetroffen bij de erkende inrichting. © Natuurhulpcentrum vzw

Dierenwelzijn gaat de toestand bij de inrichting opvolgen. De dieren verblijven intussen bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Binnen de twee maanden wordt beslist of ze definitief worden toegewezen aan het asiel of dat ze kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke eigenaar. Dat laatste gebeurt volgens medewerker Dries Damiaens eerder weinig. “Als ze aan ons worden toegewezen, spreken wij in bepaalde gevallen onze contacten bij binnen- en buitenlandse dierentuinen aan voor een adoptie”, zegt hij.

Steenarenden passeren bij het Natuurhulpcentrum vrij zelden de revue.

Steenarenden passeren bij het Natuurhulpcentrum vrij zelden de revue. ©   Natuurhulpcentrum vzw

Voor het Natuurhulpcentrum gaat het om een relatief kleine inbeslagname. “We hebben alle diersoorten waarover het gaat ook al eens in huis gehad”, zegt Damiaens. “Alleen de steenarenden, een Europese soort, krijgen we maar zeer zelden binnen.”

Dierenwelzijn nam in Duffel onder meer zes wasberen in beslag. 

Dierenwelzijn nam in Duffel onder meer zes wasberen in beslag. ©  Natuurhulpcentrum vzwMEER OVER Video

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio