Drie leeuwenwelpjes geboren in Antwerpse Zoo

Antwerpen -

Zoo Antwerpen kan driemaal juichen. Leeuwin Tasa is vorige week bevallen van drie gezonde welpen. Het was al sinds 2012 geleden dat er nog een welpje geboren werd in het dierenpark in Antwerpen. Nestor, het kleine leeuwtje van toen, mag zich intussen trotse vader van de kersverse drieling noemen.

“We hadden een vermoeden dat leeuwin Tasa drachtig was, er waren immers meerdere paringen met Nestor gezien. De draagtijd voor een leeuwin bedraagt 100 à 112 dagen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, werd ze twee weken geleden van de rest van de groep gescheiden. Ook in de natuur zonderen ze zich af om in alle rust te kunnen bevallen. Die mogelijkheid wilden wij hen hier ook bieden”, aldus verzorger Daan.

Het verlossende antwoord kwam vorige week, toen leeuwin Tasa vroeg in de ochtend het leven aan drie gezonde leeuwtjes schonk. “Voor een onervaren moeder was dit een enorm vlotte bevalling”, zegt Daan.

Bedreigd

De genen van zowel Nestor, moeder Tasa als van de nakomelingen zijn belangrijk voor het voortbestaan van de West- en Centraal-Afrikaanse leeuw. Zoo Antwerpen neemt deel aan het kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort. “Dit is geweldig nieuws voor de soort en voor de ZOO”, zegt verzorger Daan.

Voorzichtigheid is wel nog op zijn plaats. “Een eerste worp van een jonge leeuwin is nooit zonder risico. De onervaren moeder kan de situatie verkeerd inschatten of plots geen melk meer geven. Ook hoe de andere leeuwen op de welpjes zullen reageren blijft voorlopig nog een vraagteken.”

Het zal voorlopig nog even duren voor bezoekers de welpjes in levenden lijve kunnen bewonderen. Net als in de natuur sluit de moeder zich pas opnieuw bij de groep aan als de welpen groot genoeg zijn om goed rond te kunnen stappen. Als alles goed gaat zetten de drie kleintjes in augustus hun eerste stapjes op het perk. Nog een maand later zal de complete groep samen te zien zijn.

inke

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio