Schepencollege kondigt maatregelen en acties aan

Extra metingen en infocampagne rond PFOS-vervuiling

Antwerpen -

Het Antwerps stadsbestuur begint dinsdag met een informatiecampagne rond de PFOS-vervuiling. Er komt op de website van de stad Antwerpen een aparte pagina rond deze problematiek en bewoners van Linkeroever ontvangen een brief. Er komen ook extra metingen op zowel linker- als rechteroever.

Sacha Van Wiele

Antwerps schepen van Communicatie Claude Marinower (Open Vld) beseft dat er dringend nood is aan duidelijke en transparantie informatie over de PFOS-vervuiling. Hij heeft daarom een communicatieplan klaar dat dinsdag al in werking treedt. Zo zal op de website van de stad Antwerpen alle informatie worden gebundeld rond PFOS. Het zal ook een interactief platform hebben waarop mensen vragen kunnen stellen. Op deze webpagina komen onder meer de meetresultaten van de grondstalen als de resultaten van mogelijk bloedonderzoeken.

Claude Marinower.

Claude Marinower. © Jan Van der Perre

“We gaan via een brief de bewoners, scholen en sportclubs op Linkeroever informeren over deze problematiek”, zegt Marinower.

Er komen extra metingen van de grond naar de aanwezigheid van PFOS. De stad Antwerpen liet op 7 juni al twaalf bodemstalen uitvoeren op vier locaties op Linkeroever. Op de grens van de werfzone Oosterweel werd de bodemsaneringsnorm voor PFOS overschreden. Op andere locaties waren er acht overschrijdingen van de richtwaarden. Hoe verder van het 3M-bedrijf hoe lager de aangetroffen concentraties.

LEES OOK: PFOS-norm overschreden op werf Oosterweel

“In overleg met de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM plannen we verdere staalnames op linker- en rechteroever”, zegt Antwerps leefmilieuschepen Tom Meeuws (Vooruit). “Waar we kunnen, stellen we de mensen gerust en waar we dat niet kunnen, zullen we aangepaste gebruiksadviezen formuleren.”

Op vier locaties dichtbij de 3M-site werden nieuwe stalen genomen: Middenvijver, Scheldelaan, en twee werven van Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. De resultaten worden snel verwacht.

“We gaan daarna ook veel breder meten op rechteroever met een dertiental stalen van de grond”, zegt Meeuws. “Op linkeroever komen er nog metingen op terreinen van de scouts, samentuinen en speeltuinen. Zo kunnen we snel onze kennis verhogen en onze bevolking zo goed mogelijk informeren.”

Momenteel is er geen schadelijke vervuiling vastgesteld in woongebieden. Er is goede hoop dat dit ook niet het geval gaat zijn voor de rest van de stad.

Els van Doesburg.

Els van Doesburg. © Walter Saenen

“We willen dit echter wel uitsluiten”, zegt Els van Doesburg (N-VA), schepen van Gezondheidszorg. “Als we toch zouden botsen op probleemzones, dan volgen er bloedafnames om een beeld te krijgen van de impact van deze vervuiling op de mensen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft daar de leiding in. Ik zal vooral zorgen dat deze informatie snel en bevattelijk doorstroomt naar de bevolking. Dat is de cruciale rol die we als lokale overheid hierin kunnen spelen. Als er een probleem is moeten de mensen weten waar hij of zij aan toe is. Dat gaan we doen door duidelijk en helder te communiceren en niet door te zeggen of je nu één of twee eitjes per week mag eten.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio