De vriendin van Jurgen Conings zat afgelopen week nog een nacht in de cel. Ze heeft niets met de feiten te maken, benadrukt het federaal parket. 

De vriendin van Jurgen Conings zat afgelopen week nog een nacht in de cel. Ze heeft niets met de feiten te maken, benadrukt het federaal parket. ©  JEFFREY GAENS

Vriendin van Jürgen Conings zat onterecht in de cel

Het federaal parket benadrukt in een publiek statement dat het hier om een tragedie gaat. Conings is dood, en dat had men liever anders gezien. Bovendien laat hij een vriendin en kinderen na.

Conings’ vriendin bracht eind vorige week nog een nachtje in de cel door en werd urenlang verhoord. Er werd bekeken of ze hem toch niet op een of andere manier hielp tijdens zijn vlucht. Dat blijkt niet het geval, ze heeft Conings op geen enkel moment een schuilplaats aangeboden. “Enkele naasten van de man zijn de afgelopen dagen en weken door Justitie verhoord. Zijn vriendin wordt er geenszins van verdacht aan de gebeurtenissen te hebben meegewerkt”, aldus het federaal parket. 

Zondagnamiddag kreeg de vrouw te horen dat Conings overleden was, exact vijf weken nadat ze zijn afscheidsbrief had gevonden. Ze gaf aan bedroefd te zijn, maar ergens ook opgelucht dat hij geen slachtoffers had gemaakt. Tientallen sympathisanten, familieleden (en fans van samenzweringstheorieën) trokken zondagnamiddag naar haar huis in Dilsen-Stokkem om hun medeleven te betuigen. Volgens haar advocaat Bert Partoens gaat de vrouw al weken door de hel. (phu)

MEER OVER Militair Jürgen Conings