Yves Moors was met De Prof bijna 25 jaar lang een vertrouwd gezicht in de stationsbuurt. 

Yves Moors was met De Prof bijna 25 jaar lang een vertrouwd gezicht in de stationsbuurt. ©  Dirk Vertommen

Ambiancecafé De Prof aan Mechels station sluit voorgoed en veilt inboedel

Mechelen -

Een begrip in het Mechelse uitgaansleven verdwijnt. Yves Moors (44) stopt na bijna 25 jaar met de uitbating van De Prof, zijn ambiancecafé in de stationsbuurt. Dat maakte hij zelf bekend op zijn Facebookpagina. Wie een souvenir wil, kan binnenkort deelnemen aan een online veiling.

Sven Van Haezendonck

Sinds zijn start bij de Prof eind de jaren negentig was Yves Moors zelf een stuk van het meubilair geworden in de bekende zaak. Zijn liefde voor het café was groot, heel groot. Want zelfs al dacht hij al eens aan stoppen, uiteindelijk bleef hij doorgaan. Zoals in 2014, toen hij bevestigde dat de zaak te koop stond. “Ik heb gewoon zin in iets anders. Ik ben het niet beu, maar ik wil het verkocht krijgen voor ik het wel beu ben”, zei hij toen.

Avontuur

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Moors, die ging door. Bijna 25 jaar geleden begon de sympathieke Limburger nietsvermoedend aan zijn avontuur in Mechelen. “In de zomer van 1996 reed ik met mijn oud Golfke naar Mechelen om een kot te zoeken. Ik zou gaan studeren in Mechelen. Allez, ik wilde vooral op kot gaan”, vertelt hij. Als kersvers student ontdekte hij al snel de stationsbuurt, in die tijd het kloppende hart van het uitgaansleven.

Yves Moors bleef er plakken, letterlijk en figuurlijk. “We werkten ons op van pintendrinker tot jobstudentje, van half baas spelen tot de volledige verantwoordelijkheid nemen”, zegt hij. Moors schoof zijn boeken aan de kant, gaf zijn studies als regent op en koos resoluut voor De Prof. Eerst nog met zijn toenmalige vriendin, daarna alleen. Hij bouwde De Prof uit tot een van de populairste plekjes om uit te gaan in Mechelen en omstreken.

Het WK zorgde voor een vol terras aan De Prof. Feestjes bouwen, was er een specialiteit. 

Het WK zorgde voor een vol terras aan De Prof. Feestjes bouwen, was er een specialiteit. ©  credit

Toen kwam corona. Dat bleek geen gemakkelijk beestje om te overwinnen. Toch was Yves Moors in het begin van de eerste lockdown nog iedere dag in zijn zaak. Hij begon zelfs te verbouwen. “Dagen, weken en zelfs maanden gingen voorbij. Nooit eerder had ik tijd voor andere zaken dan De Prof en om dingen op orde te krijgen die al zolang bleven liggen. Ik heb opnieuw ontdekt hoe fijn het kan zijn om avondjes thuis te zijn”, vertelt hij.

Geboorte dochter

In juni vorig jaar stond hij voor een groot dilemma: de heropening van de horeca kondigde zich aan, maar ook de geboorte van zijn dochter. “Kies maar hé, de verloren zoon redden of mee inchecken in het ziekenhuis. Ik heb alles op een rijtje gezet en de keuze werd mee inchecken.” Feestjes bouwen zoals hij dat in De Prof gewoon was, ging toen toch nog niet. In het najaar van 2020 was er dan die tweede lockdown. Alhoewel Moors erg lang gedreven bleef om door te gaan, knakte er iets door het uitblijven van perspectief. Zijn motivatie was ver zoek. Toch was corona zeker niet de reden om te sluiten, maar het heeft wel de doorslag gegeven. Mijn leven is compleet veranderd.”

Met een boodschap op zijn ramen bedankt de cafébaas zijn klanten voor de vele jaren.

Met een boodschap op zijn ramen bedankt de cafébaas zijn klanten voor de vele jaren. ©  Koert Foubert

Nog eens zette hij alles op een rijtje. Een kleine maand geleden nam Moors de beslissing die hij via sociale media nu publiek maakt: het doek valt over zijn café op het Koning Albertplein. “De Prof zal voortbestaan in de herinnering van velen. Wat we daar konden brengen, wordt nooit vergeten. Legendes sterven niet, ze worden een deel van jou. Om ze levendig te houden, gaan we binnenkort heel de inboedel veilen. Nu ga ik even de kat uit de boom kijken en uitkijken naar opportuniteiten. De Moose Bar ga ik sowieso doen. Bedankt iedereen!”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio