De kragenwielvissers zijn boos. 

De kragenwielvissers zijn boos. © Ward Bosmans

Agentschap Natuur en Bos wil dat Bornemse vissershuisjes worden afgebroken

Bornem -

Ver verscholen van de buitenwereld ligt het Kragenwiel, een visplek midden in een oase van rust. Het is de thuisbasis van de Kragenwielvissers. Rond de vijver staan een zeventiental houten chaletjes die de vissers gebruiken om er hun spullen in op te bergen. Maar onlangs kregen ze een brief van het Agentschap Natuur en Bos in hun mailbox. Ofwel moeten ze onmiddellijk afstand doen van hun huisje, ofwel doen ze dat binnen negen jaar en betalen ze nu een waarborg van 1.500 euro en een jaarlijkse huur van 500 euro plus BTW. “We zijn gedegouteerd”, zeggen de vissers.

Ward Bosmans

Alles begon toen de eigenaars van dit gebied overleden. De erfgenamen wilden alles verkopen. De Vlaamse Landmaatschappij, die een voorkooprecht heeft omdat het om een natuurgebied gaat, werd begin 2020 eigenaar van het Kragenwiel. Ze gaven het in beheer aan het Agentschap Natuur en Bos.

“Het eerste jaar vernamen we niets van de nieuwe eigenaars. Wij lieten hen weten dat we graag wilden samenwerken en dat we bereid waren om eventuele aanpassingen te doen als die nodig zouden zijn”, zegt voorzitter Edouard Bijl. “Onlangs kregen we dan een mail van Natuur en Bos met een voorstel. Iemand die wil blijven moet 1.500 euro waarborg betalen en een jaarlijkse huur van 500 euro plus BTW. Aan de vorige eigenaar betaalden we ongeveer 175 euro per jaar. Wie dat niet wil betalen, kan zijn chaletje laten afbreken op kosten van Natuur en Bos. Doe je dat niet, dan moet je het binnen negen jaar zelf afbreken.”

De vissers bij een van de chalets die moet verdwijnen. 

De vissers bij een van de chalets die moet verdwijnen. ©   Ward Bosmans

Twee weken tijdVolgens de leden van de visclub is het kiezen tussen de cholera en de pest. Bovendien kregen ze maar twee weken de tijd om te beslissen.

“We zitten hier al vijftig of zestig jaar”, zegt voorzitter Edouard Bijl. “De put is er zelfs al van 1552. Waarom willen ze dat nu ineens veranderen? Ze willen er natuurgebied van maken. Ze zetten ons het mes op de keel. Nochtans staat hier niets illegaal. Er zijn afspraken gemaakt met de gemeente Bornem en alles ligt vast in het RUP. Wij vinden de maatregelen die Natuur en Bos ons eenzijdig oplegt fel overdreven.”

“Ze zetten ons het mes op de keel”, zegt voorzitter Edouard Bijl. 

“Ze zetten ons het mes op de keel”, zegt voorzitter Edouard Bijl. ©  Ward Bosmans

De vissers hopen dat er alsnog een uitdovings- of een gedoogbeleid komt. “We laten het er niet bij. We hebben al enkele politici aangesproken die de kwestie zullen aankaarten bij Vlaams minister van Leefmilieu, Zuhal Demir (N-VA)”, zegt visser Dominic Meskens.

Uitdoofbeleid“Eigenlijk is deze methode een uitdoofbeleid”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap natuur en Bos. “We willen niet meteen de vissers daar wegjagen, maar het is wel onze plicht om het terrein daar als natuurgebied in te richten. Dit impliceert nu eenmaal op termijn het verwijderen van de vissershuisjes. De vissers kregen de keuze. Ofwel breekt ANB ze nu af en betaalt men geen huurprijs. Ofwel houdt de visser zijn huisje, maar betaalt hij een huurprijs van 500 euro per jaar. De vissers kunnen in beide gevallen er sowieso nog tot juni 2030 vissen. We hebben een evenwicht gezocht tussen een aanvaardbare, marktconforme huurprijs en een voldoende hoog bedrag om afbraak te stimuleren.”

Parlementaire vraagVlaams Belang parlementslid Wim Verheyden uit Bornem gaat de zaak aanhangig maken bij het Vlaams Parlement. “Ik zal een schriftelijke vraag stellen over deze kwestie aan minister Demir. Gezien het zomerreces verwacht ik echter pas in augustus een antwoord. Ondertussen hebben de vissers wel tot 1 september uitstel gekregen om hun beslissing bekend te maken. Ik stel mij vragen bij de manier van werken van het Agentschap Natuur en Bos.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio