Een delegatie van Kerkelei Leefbaar met onder meer Sebastiaan Rubberecht, Bert Goyvaerts, Rita Gysels en Kristien Zwijsen. 

Een delegatie van Kerkelei Leefbaar met onder meer Sebastiaan Rubberecht, Bert Goyvaerts, Rita Gysels en Kristien Zwijsen. © jaa

Petitie tegen bouwproject Jageneau krijgt in buurt Kerkelei veel respons

Schilde -

De aanvraag voor alweer een nieuw bouwproject in Schilde, met een dertigtal appartementen en enkele winkels, zet dit keer de buurt van de Kerkelei op stelten. Het inmiddels opgerichte buurtcomité Kerkelei Leefbaar verzamelt handtekeningen aan de lopende band en spreekt van een aanslag op zowel de privacy als op het groene karakter van de buurt. Projectontwikkelaar Kris Peeters vindt zijn residentie Jageneau net een aanwinst voor dit ietwat verloederde deel van het dorpscentrum.

Indiener van de bouwaanvraag, waarvoor het openbaar onderzoek loopt tot 28 juni, is de firma Gimoco. “Er staat op dit stuk van de Turnhoutsebaan al een tijd een viertal winkelpanden leeg, waaronder La Dolce Pitta en de voormalige befaamde muziekhandel Jageneau”, zo legt bouwheer Kris Peeters meteen de naam van het bouwproject uit. “We willen dit deel van het dorpscentrum herwaarderen. Met aansluitingen voor voetgangers vanaf de Turnhoutsebaan op achtergelegen trage wegen, maken we er, zeker voor een dorpscentrum, iets luchtigs en evenwichtigs van.”

Concreet komen aan de zijde Turnhoutsebaan, in de plaats van het Jageneau-pand en aangrenzende percelen, twaalf appartementen, enkele winkels en kantoren. Bijkomend wil Gimoco op de achterliggende percelen aan de Kerkelei drie woningen slopen en eveneens achttien appartementen bouwen.

Opmerkelijk is dat in de Kerkelei de bestaande rooilijn niet gevolgd wordt, maar dat eerder in de diepte zal gebouwd worden. Via de binnengronden wordt een aansluiting gecreëerd met de Turnhoutsebaan. Er wordt een nieuwe weg getrokken en een publieke parking voorzien. Aan de Turnhoutsebaan komt alleen een inrit; aan de Kerkelei zijn zowel een in- als een uitrit gepland.

Buurvrouw Rita Gysels

Buurvrouw Rita Gysels © jaa

De bewoners van de Kerkelei zien de plannen alvast niet zitten. Rita Gysels en haar echtgenoot Ludo Bossaerts vrezen als directe buren voor hun rust en privacy. “De appartementen worden gewoon naast onze tuin opgetrokken tot op een diepte van meer dan vijftig meter én dat in een zone die bestemd is voor de aanleg van tuinen”, drukt Rita haar bezorgdheid uit. “Dit is een aanslag op onze privacy en het groene karakter van onze buurt. De haag en leibomen die de projectontwikkelaar voorziet, vormen een doekje voor het bloeden.”

Ook Kristien Zwijsen en haar gezin - de andere directe buren - zien de toekomst somber in: “We hebben drie jaar geleden onze woning gekocht omwille van het dorpse karakter van de straat en nu worden we gewoonweg ingesloten door appartementen, parkings en een nieuwe weg. Dat zal ongetwijfeld voor de nodige overlast zorgen.”

Honderd parkeerplaatsen

Verder is het de mobiliteit die omwonenden zorgen baart. “De smalle Kerkelei is ontoereikend voor de verkeersafwikkeling van een dergelijk grootschalig project”, aldus buurtbewoner en gewezen gemeenteraadsvoorzitter Sebastiaan Rubberecht. “We spreken hier over een in- en uitrit voor dertig wooneenheden, winkels, kantoren en een publieke parking. In totaal zal op de site parkeergelegenheid zijn voor bijna honderd voertuigen. In combinatie met de doorsteek tussen Turnhoutsebaan en Kerkelei – een mogelijke sluipweg - gaat dat gegarandeerd problemen geven.”

De af te breken woningen aan de Kerkelei. Of ook de oude reclameschildering verdwijnt, is niet bekend.

De af te breken woningen aan de Kerkelei. Of ook de oude reclameschildering verdwijnt, is niet bekend. © jaa

Ook de aanwezigheid van de school Wonderwijzer is volgens Kerkelei Leefbaar een argument. “Dagelijks gebruiken honderden jonge fietsertjes en voetgangertjes de Kerkelei om naar school te gaan”, weet buurtbewoner Bert Goyvaerts, die ook zetelt in het Plaatselijk Comité van Wonderwijzer. “De verwachte verkeerstoename in Kerkelei en Eugeen Dierckxlaan is nefast voor de verkeersveiligheid van de schoolomgeving.”

Voor ieders beurs

Projectontwikkelaar Kris Peeters ziet het anders. “We doen op deze centrumlocatie aan verdichting zoals ook de Vlaamse Bouwmeester vraagt, zonder echter alles te overladen. Bovendien zullen onze appartementen voor ieders beurs zijn. Ook jonge gezinnen zullen ze kunnen aankopen. Het hoge aantal parkeerplaatsen is niet mijn keuze, maar is te wijten aan de opgelegde norm. Ik ben ervan overtuigd dat die niet tot meer verkeer zullen leiden.”

Een petitie tegen het project wordt momenteel massaal ondertekend. De buurtbewoners hopen dat de aanvraag wordt afgekeurd en dat zowel het gemeentebestuur als de projectontwikkelaar in overleg treedt met de buurt, voor er nieuwe plannen worden ingediend.

Bouwheer Gimoco is het vastgoedbedrijf van Bouwwerken Peeters uit Deurne. Dat ondervindt elders in Schilde al langer weerstand bij haar pogingen op een vergunning te krijgen voor Hof Van de Werve, een complex van 23 luxeflats recht tegenover de parking van Werf 44. ( jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio