Kathy Vervoort met haar versie van een schilderij van Floris Jespers. 

Kathy Vervoort met haar versie van een schilderij van Floris Jespers. © Joris Herregods

Kunstenaars van Sjarabang interpreteren Vlaamse meesters

Mechelen -

Al tijdens de eerste editie van Het Kunstuur was er een samenwerking met Sjarabang. Net als toen lieten de kunstenaars van Sjarabang zich ook nu weer inspireren door de werken uit de tentoonstelling. Ze gaven hun eigen interpretatie aan de Vlaamse meesterwerken. In oktober zullen de schilderijen per opbod verkocht worden.

Ward Bosmans

Sjarabang is een Mechelse vereniging die mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking actief en passief wil laten genieten van kunst. De leden van Sjarabang kwamen regelmatig Het Kunstuur bezoeken en gingen aan de slag om reproducties te maken. Het resultaat is een mooie verzameling schilderijen die soms heel dicht tegen het origineel aanleunen. Maandag werden de werken geïnspireerd op Het Kunstuur 2 voorgesteld door de kunstenaars van Sjarabang, galeriehoudster Sofie Van de Velde, bekend van Stukken van Mensen en de broers Hans en Joost Bourlon.

“Bij de vorige editie was ik al verrast door de werken die de gasten van Sjarabang maakten”, zegt Hans Bourlon. “De werken naar aanleiding van de eerste tentoonstelling van Het Kunstuur werden in februari 2021 per opbod verkocht. Ze brachten meer dan 3.800 euro op ten voordele van Sjarabang.”

Joost Bourlon, Marleen D’Joos, Hans Bourlon en Sofie Van de Velde. 

Joost Bourlon, Marleen D’Joos, Hans Bourlon en Sofie Van de Velde. ©  Joris Herregods

Marleen D’Joos van Sjarabang vind het fantastisch dat ze de steun krijgen van Het Kunstuur. “Voor onze gasten is dit een unieke gelegenheid om met kunst in aanraking te komen. Ze worden verwonderd door wat ze hier zien.”

Kathy Vervoort (25) is al een vijftal jaar aan de slag als kunstenaar bij Sjarabang. Ze reproduceerde Marc groet ’s morgens de dingen, een werk van Floris Jespers. “Er kroop heel wat werk in. We zijn eerst komen kijken en daarna heb ik de catalogus gebruikt om mij te inspireren. Wat er mij zo aantrekt in het schilderij? De poes die erop staat.”

Yvonne Backs met haar versie van . 

Yvonne Backs met haar versie van . ©  Joris Herregods

Yvonne Backs (70) is al van bij het begin aan de slag bij Sjarabang. Ze gaat zelfs naar de kunstacademie. Zij koos voor De likeurdrinksters van Gustave Van de Woestyne. “Ik koos voor dit schilderij omdat er zoveel kleur inzit. Ik werk ook graag aan fijne dingen. Het likeurglaasje op het schilderij was zoiets heel fijn om na te schilderen. Het moeilijkste vond ik de gezichten. Vooral de ogen zijn moeilijk om te schilderen. Ik vind alle schilderijen die hier hangen heel mooi. Ze motiveren mij om hier mee blijven verder te doen.”

Rita Van der Vekens (69) maakte een eigen impressie van Meisjes in het veld van Emile Claus. Maar ze maakte ook een Constant Permeke en een Rik Wouters na. “Ik ben bij Sjarabang begonnen in 2012. Ik was voordien ook al geïnteresseerd in kunst, maar toen maakte ik zelf nog niks. Ik heb dit werk gekozen omdat het mij doet denken aan de Kempen. Ik heb daar al mijn vakanties doorgebracht en net als deze twee meisjes heb ik door het koren gelopen. Het was moeilijk om het te reproduceren. Vooral de kleuren en de speciale penseeltechniek. Ook de gezichten en de schaduwen waren moeilijk.”

Rita Van der Vekens reproduceerde een werk van Emile Claus. 

Rita Van der Vekens reproduceerde een werk van Emile Claus. ©  Joris Herregods

Galerijhoudster Sofie Van de Velde ontmoette Hans en Joost Bourlon tijdens de opnames van het tv-programma Stukken van mensen waar ze een werk van Gustave De Smedt kocht van hen. Ze beloofde toen om eens langs te komen om de werken van Sjarabang te bekijken. “Ik ben aangenaam verrast van wat ik de mensen van Sjarabang gemaakt hebben. Het zijn geen reproducties, het zijn eigen impressies. Het is een supertof project dat relevant is. Ik word hier heel gelukkig van.”

Ook deze werken worden in oktober, aan het einde van de tentoonstelling, per opbod verkocht ten voordele van Sjarabang.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio