Het gemeentebestuur van Mol is niet opgezet met het feit dat onbekenden in een aantal centrumstraten met verf het woord ‘Fietsstraat’ hebben aangebracht op het wegdek. 

Het gemeentebestuur van Mol is niet opgezet met het feit dat onbekenden in een aantal centrumstraten met verf het woord ‘Fietsstraat’ hebben aangebracht op het wegdek. © Gemeente Mol

Gemeente klaagt onwettelijke ‘Fietsstraten’ aan

Mol -

Het gemeentebestuur van Mol is niet opgezet met het feit dat onbekenden in een aantal centrumstraten met verf het woord ‘Fietsstraat’ hebben aangebracht op het wegdek. Volgens de gemeente is het een onwettelijke ingreep die fietsers in gevaar brengt.

Onbekenden hebben in verschillende centrumstraten, waaronder de Gildestraat, Sint-Pietersstraat en Corbiestraat, met verf het woord ‘Fietsstraat’ op het wegdek aangebracht. Het Molse gemeentebestuur is daar niet mee opgezet. “Het correct invoeren van een officiële fietsstraat heeft een grote impact op de onderlinge verhouding tussen fietsers en automobilisten”, zegt schepen van mobiliteit André Verbeke (N-VA). “Verwarring hierover brengt de fietser in gevaar en kan leiden tot ongevallen. We begrijpen dat inwoners vragende partij zijn voor het creëren van een of meerdere fietsstraten in het centrum. Zo zijn we bijvoorbeeld van plan om bij het riolering- en herinrichtingsproject Centrum-West meerdere fietsstraten te realiseren. Maar de invoering van een fietsstraat gaat gepaard met gerichte aanpassingen van de infrastructuur, de juiste signalisatie en bijhorende sensibilisering. Bovendien komt niet elke straat in aanmerking als fietsstraat. Het vereist een uitgebreid voortraject, inclusief overleg met de buurtbewoners.”

Onder meer in de Sint-Pieterstraat werd de tekst ‘Fietsstraat’ onterecht aangebracht.

Onder meer in de Sint-Pieterstraat werd de tekst ‘Fietsstraat’ onterecht aangebracht. © Gemeente Mol

In een officiële fietsstraat geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur voor het autoverkeer en mogen fietsers nooit ingehaald worden door auto’s. “Het is belangrijk dat dit correct en eenduidig wordt aangeduid met de juiste verkeersborden en wegmarkering”, vertelt Verbeke. “Het onwettig aanbrengen van het woord ‘Fietsstraat’ in talrijke straten leidt tot verwarring en is ronduit gevaarlijk voor de fietsveiligheid.”

Het gemeentebestuur laat de schilderwerken zo snel mogelijk verwijderen. “We leggen daarnaast klacht neer bij de politie én roepen op tot getuigen”, zegt Verbeke. “De daders hebben een vooraf uitgewerkt sjabloon gebruikt, wat een ‘spontane schilderactie’ alvast uitsluit. We verhalen ook de kosten voor het verwijderen van de opschriften op de daders. Onze diensten hebben al meerdere telefoons en mailtjes ontvangen van inwoners die in verwarring zijn door het schilderwerk.”  (mto )

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio