©  rr

Roemenen ontkennen koperdiefstal: “We hadden afspraak met callgirl”

Lier -

Vijf Roemenen stonden maandag voor de strafrechter in Mechelen op verdenking van een koperdiefstal. Feiten die half april werd gepleegd bij een recyclagebedrijf in Lier. De beklaagden vroegen één voor één de vrijspraak. De meesten verklaarden dat ze een afspraak hadden met een callgirl.

Theo Derkinderen

De diefstal bij het recyclagebedrijf in de Ondernemersstraat in Lier werd pas een dag na de arrestatie van de vijf Roemenen vastgesteld. De politie pakte de vijf op omdat buurtbewoners melding hadden gemaakt van een verdachte situatie. “Ze hadden mensen opgemerkt die zich zenuwachtig gedroegen, in het donker gekleed waren en een kap over het hoofd droegen. Uiteindelijk konden de vijf in de buurt worden aangetroffen. In een auto waarmee ze zich verplaatsten, lag materiaal waarmee koperdraad worden kon geknipt”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy.

Aanvankelijk was het niet duidelijk waarom de vijf er rondhingen. Een dag later liep er evenwel een melding binnen van een inbraak bij een bedrijf in de Ondernemersstraat. “Er bleek voor 2.000 euro koper te zijn gestolen en er lag nog een partij koper klaar om opgehaald te worden. Voor ons als Openbaar Ministerie was het duidelijk dat de vijf bij de diefstal betrokken waren. Uit het onderzoek bleek ook dat ze met acht waren en dat ze met vier wagens naar Lier zijn afgezakt. Dat bleek ook uit de analyse van de ANPR-camera’s.”

Twintig maanden cel

Tegen twee van de vijf mannen werd twintig maanden cel gevorderd. Tegen de drie anderen vijftien maanden cel.

De vijf Roemenen vroegen maandag één voor één de vrijspraak aan de rechter. “Ik heb niets met de diefstal te maken”, luidde het bij alle vijf toen ze afzonderlijk aan het woord kwamen. De meesten verklaarden dat ze die avond een afspraak hadden met een escorte.

“In dit dossier zijn er eenvoudigweg onvoldoende elementen om deze mensen schuldig te achten aan de diefstal. Het is niet omdat je in de buurt van een inbraak wordt opgemerkt, dat je ook schuldig bent. Er is bij hen ook niets van buit teruggevonden”, reageerde een van de advocaten.

De rechtbank doet op 30 juni uitspraak in de zaak.MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio