©  Jeroen Hanselaer

Advocaat mag gevangenis verlaten met enkelband na arrestatie in dossier Sky ECC

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft Sahil M., een van de advocaten die begin maart werd aangehouden in het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC, onder elektronisch toezicht geplaatst. Hij mag de gevangenis dus verlaten en de rest van zijn voorhechtenis thuis uitzitten met een enkelband. Dat werd vernomen bij het parket-generaal.

blgBron: BELGA

Het gerechtelijk onderzoek naar Sky ECC was eind 2018 van start gegaan, nadat uit verschillende onderzoeken was gebleken dat criminelen steeds vaker gebruik maken van cryptofoons, die met de encryptosoftware van Sky ECC waren uitgerust. Specialisten van de politie slaagden erin om de versleutelde berichtendienst te kraken. Een miljard berichten kon onderschept worden.

Tijdens het onderzoek kwamen ook twee Antwerpse advocaten in beeld die een cryptofoon van Sky ECC gebruikten. Uit ontcijferde berichten zou blijken dat ze hand- en spandiensten verleenden aan het criminele milieu. Beiden werden aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie. 

Eerder deze maand mocht advocaat-stagiair Jawad H. van de onderzoeksrechter al de gevangenis verlaten met een enkelband. De raadkamer wilde een tiental dagen geleden ook Sahil M. onder elektronisch toezicht plaatsen, maar het parket ging tegen die beslissing in beroep, waardoor het nu aan de KI was om de knoop door te hakken. Sahil M. heeft zich intussen laten schrappen als advocaat. (belga)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio