Schepen Bavo Anciaux, initiatiefneemster Roos Pintens en directeur Rudy De Schouwer bij het kunstwerk  

Schepen Bavo Anciaux, initiatiefneemster Roos Pintens en directeur Rudy De Schouwer bij het kunstwerk  © Ward Bosmans

Meet Kub Us: kunstwerk met 750 haakwerkjes in WZC Ten Weldebrouc

Willebroek -

In het Willebroekse woonzorgcentrum Ten Weldebrouc werd maandag een kunstwerk onthuld dat gemaakt werd door een kunstenaarscollectief waar zowel, bewoners, familieleden, vrijwilligers als medewerkers deel van uitmaakten. Het werk bestaat uit drie kubussen die bekleed zijn met ongeveer 750 haakwerkjes. Voorlopig kreeg het de naam Meet Kub Us, maar de bewoners mogen zelf een meer geschikte naam kiezen.

Ward Bosmans
Het creatieve team van WZC Ten Weldebrouc.

Het creatieve team van WZC Ten Weldebrouc. © Ward Bosmans

Het kunstwerk was een werk van lange adem. Door de coronacrisis moest de onthulling een aantal keren uitgesteld worden. Al in april 2019 werd gestart met het project. Een goed jaar later was alles klaar. “De inspiratie voor dit kunstwerk haalden we uit een project dat gerealiseerd werd in een Spaans WZC. Toen ik het filmpje zag dacht ik meteen: dat moeten we bij ons ook doen”, zegt kinesiste en initiatiefneemster Roos Pintens. “Wij wilden onze versie wat groter maken maar het moest niet alleen mooi en indrukwekkend zijn, het moest ook verbindingen maken. Want zowel onze bewoners als hun familie, vrijwilligers én het personeel zouden de handen in elkaar slaan. Ieder van de drie kubussen waaruit het werk is samengesteld, staat voor een deel van onze maatschappij. De grootste staat voor de vergrijzing. Ook al is deze generatie best oud, ze hebben de kleur van het leven in zich opgenomen. Ze geven graag de kleur en de variatie door aan de volgende generatie.

Kleurexplosie

Daarom heeft kubus twee heel veel kleur verworven. De kleinste kubus staat voor onze jongste generatie. Alles is pril en koestert de zachte kleuren. Zij zullen deze kleuren tijdens hun groei eveneens tot een explosie laten komen. Maar hiervoor hebben ze dus de steun van de andere generaties nodig. En daarom ... zijn de kubussen op elkaar gestapeld. En elke kubus heeft zijn verschillende lapjes nodig om zijn veelzijdigheid te tonen. De verscheidenheid van lapjes geeft dan weer de verscheidenheid van inwoners van Willebroek weer.”

“De creatie is ook de eerste stap in de oprichting van het Willebroeks dementie-atelier. De bedoeling is om van Willebroek een dementievriendelijke gemeente te maken. In oktober wordt dat project ingehuldigd”, zeggen directeur van WZC Ten Weldebrouc, Rudy De Schouwer en schepen van Welzijn Bavo Anciaux (Open Vld).

Yvonne De Smedt is een van de ‘kunstenaars’.

Yvonne De Smedt is een van de ‘kunstenaars’. © Ward Bosmans

Een van de bewoners die enthousiast mee haakte, is Yvonne De Smedt (92). “Hoeveel lapjes ik gemaakt heb? Oei, dat weet ik niet meer. Ik ben de tel kwijtgeraakt. Maar het was leuk om te doen, de tijd vliegt voorbij en je bent bezig. Het was al geleden van op school dat ik nog gehaakt had. Tijdens de oorlog deden we vooral breiwerk. We maakten wollen mutsen voor de soldaten. Ik vind het een schoon resultaat. Ik ben ook blij dat het kunstwerk in oktober naar het gemeentehuis gaat zodat iedereen het kan zien tijdens de Jaarmarkt.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio