De politie viel zaterdagochtend binnen in één van de tuinbouwbedrijven in de Bergstraat. Beide zaakvoerders werden opgepakt en het bedrijf verzegeld. 

De politie viel zaterdagochtend binnen in één van de tuinbouwbedrijven in de Bergstraat. Beide zaakvoerders werden opgepakt en het bedrijf verzegeld. ©  Dirk Vertommen

Politie valt binnen in tuinbouwbedrijf: 21 arbeiders in het zwart aan het werk

Sint-Katelijne-Waver -

De sociale inspectie heeft afgelopen zaterdag, samen met de politie, een grootscheepse controle uitgevoerd bij een tuinbouwbedrijf in Sint-Katelijne-Waver. 21 werknemers bleken in het zwart aan het werk te zijn. De twee zaakvoerders zijn door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensenhandel en zwartwerk.

De speurders vielen zaterdagvoormiddag binnen in het tuinbouwbedrijf, dat in de Bergstraat in Sint-Katelijne-Waver is gelegen en gespecialiseerd is in de teelt van tomaten en komkommers. De actie werd uitgevoerd om na te gaan of het bedrijf de regels rond de sociale wetgeving goed opvolgde en of iedereen legaal aan het werk was. Bij het zien van de politie en inspectiediensten, sloegen verschillende aanwezige arbeiders op de vlucht. Er volgde een zoekactie in de buurt en uiteindelijk konden nog heel wat mensen worden gevat. “Er was echt heel veel politie op de been. En kort nadat de inval was gestart, kwamen er nog meer politieploegen in bijstand. Ik vermoed om te helpen zoeken naar de weggelopen seizoensarbeiders”, vertelt een buurtbewoner.

“Uit de controle bleek uiteindelijk dat er 21 mensen in het zwart aan de slag waren bij het bedrijf. Daarnaast zijn er ernstige aanwijzingen gevonden dat de verantwoordelijken zich inlieten met mensenhandel. Daarom werd ook de onderzoeksrechter in deze zaak gevorderd”, zegt arbeidsauditeur Gianni Reale.

De meeste aangetroffen arbeiders bleken van Roemeense en Afrikaanse origine te zijn. De speurders gaan nu verder trachten uit te zoeken hoe zij bij het tuinbouwbedrijf in kwestie zijn terechtgekomen en dat ze slachtoffer waren van uitbuiting. Uit de eerste vaststellingen zou alvast blijken dat de arbeiders ook na hun werkuren op het tuinbouwbedrijf verbleven. Dat zou in allesbehalve luxueuze omstandigheden zijn geweest.

Wapens

“Niet alleen de personeelsadministratie van het bedrijf werd nagekeken, er werd ook een huiszoeking uitgevoerd bij het tuinbouwbedrijf en de zaakvoerders. Daarbij werden onder meer enkele wapens en een grote geldsom aangetroffen”, aldus nog Reale.

De twee zaakvoerders werden ondertussen voorgeleid bij de Mechelse onderzoeksrechter. Die besliste om het tweetal aan te houden. Zij verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Die moet dan oordelen of de twee langer in de cel blijven. Het bedrijf zelf werd na de inspectie en arrestaties verzegeld. (tdk)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio