Het is al van de zomer 2019 geleden dat er nog eens Chirofeesten in Brecht konden plaatsvinden. 

Het is al van de zomer 2019 geleden dat er nog eens Chirofeesten in Brecht konden plaatsvinden. © Elke Lamens

Restbedrag noodfonds gaat integraal naar verenigingen

Brecht -

Sinds de start van de pandemie is de werking van de verenigingen serieus verstoord. In 2020 kreeg de gemeente ruim 272.000 euro uit het Vlaams noodfonds om hen financieel te steunen. Van dat bedrag is nog meer dan 118.000 euro over. Dat gaat nu integraal naar de Brechtse verenigingen.

“Net als vorig jaar passen we voor de erkende verenigingen het normale subsidiereglement niet toe. Anders lopen veel verenigingen subsidies mis, want de reglementen zijn gebaseerd op een normaal activiteitsniveau van de verenigingen. Dat is verstoord sinds maart 2020”, stelt sportschepen Charlotte Beyers (N-VA). “Verenigingen krijgen daarom opnieuw een subsidie op basis van een gewogen gemiddelde van de subsidies die ze de voorbije drie werkjaren, voorafgaand aan 2020, ontvingen.”

Daarbovenop kunnen de verenigingen rekenen op extra’s. “We reserveren 9.350 euro van het noodfonds zodat verenigingen lidgelden kunnen terugbetalen die worden teruggevraagd omwille van corona”, vult schepen van Jeugd en Cultuur Frans Van Looveren (CD&V) aan. “De overige 108.600 euro koppelen we aan nieuw toelagereglement.”

Bonus van 25%

Bovenop de subsidies van 2021 krijgen de verenigingen nog een bonus van 25%. Daarnaast kunnen verenigingen die een lokaal huren de helft van de huur terugbetaald krijgen, tot maximaal 1.500 euro. Wie een eigen lokaal heeft, kan de vaste doorlopende kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, verzekeringen en kadastraal inkomen recupereren tot een maximum van 2.000 euro.”

Esthetica Gymteam baat als vereniging de cafetaria in sporthal De Ring uit en liep door de lockdown heel wat inkomsten mis.

Esthetica Gymteam baat als vereniging de cafetaria in sporthal De Ring uit en liep door de lockdown heel wat inkomsten mis. © Elke Lamens

Verenigingen die kosten hebben gemaakt om hun lokaal of kernactiviteiten coronaproof te maken, krijgen de helft daarvan terugbetaald tot een bedrag van 500 euro. Heel wat verenigingen konden ook geen activiteiten organiseren om de kas te spijzen en hebben dus wel wat inkomsten gemist. Verenigingen die dat kunnen aantonen, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van maximaal 500 euro.

“We gaan ervan uit dat we op deze manier een evenwichtige verdeling hebben op maat van de lokale noden. We kregen hiervoor zowel van de sport-, ouderen- cultuur- als jeugdraad een positief advies”, benadrukt Van Looveren.

De subsidies van 2021 worden ook vroeger uitbetaald dan normaal: in augustus voor de start van het nieuwe werkjaar, in plaats van op het einde van het jaar. De extra tegemoetkomingen mogen de verenigingen ten laatste op 30 november op hun bankrekening verwachten. (ella)Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio