© robin utrecht

Voor het eerst sinds augustus minder dan honderd coronabesmettingen per week

Regio -

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in onze regio is de afgelopen week opnieuw gedaald. Er werden nog 79 positieve tests geregistreerd. Het is de eerste keer sinds eind augustus dat er minder dan honderd besmettingen bijkwamen in een week tijd. Intussen is 72% van de volwassenen gevaccineerd.

Stijn Van de Sande

De coronacijfers blijven gunstig evolueren. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. De afgelopen week werden er in de twaalf gemeenten van het arrondissement Mechelen nog 79 coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er 47 minder dan een week geleden. Het is voor het eerst sinds de laatste week van augustus 2020 dat het aantal wekelijkse besmettingen onder de kaap van de honderd duikt.

In absolute cijfers blijft Mechelen als stad met het grootste aantal inwoners ook het hoogste aantal nieuwe besmettingen noteren. Er werden 23 positieve tests afgelegd. Dat zijn er tien minder dan vorige week. Heist-op-den-Berg volgt op de tweede plek met vijftien besmettingen. Dat is een stijging van vijf besmettingen op een week tijd. Willebroek en Lier hebben beide negen besmettingen. Vorige week waren dat er nog meer dan twintig.

 

 © rr

Lage incidenties

Willebroek behoudt de hoogste incidentie maar zakt van 224 naar 160 besmettingen per 100.000 inwoners berekend op een periode van twee weken. Lier en Mechelen duiken onder de honderd en eindigen op respectievelijk 82 en 71 besmettingen. Onderaan het rijtje staan Nijlen en Bonheiden. Beide gemeenten hadden vorige week een incidentie van rond de dertig. Dat cijfer is gezakt naar respectievelijk zeventien en dertien besmettingen per 100.000 inwoners.

Ook de ziekenhuiscijfers volgen een dalende trend. Op dit moment liggen er nog 67 coronapatiënten in een ziekenhuis in de provincie Antwerpen. Dat is een daling van ongeveer 38% ten opzichte van de 108 gehospitaliseerde patiënten op hetzelfde moment vorige week. 26 mensen krijgen verzorging op de dienst intensieve zorgen. Vorige week waren dat er nog 42. Het aantal patiënten dat aan de beademing moet daalde met een kwart: van twintig naar vijftien.

72% minstens een keer gevaccineerd

Intussen kregen al 201.729 mensen in onze regio minstens één coronavaccin. Dat is net geen 72% van de volwassen bevolking. In Klein-Brabant werd het grootste aantal mensen gevaccineerd. In Bornem is dat 81,30% en in Puurs-Sint-Amands 80,33%. Bonheiden, Putte, Nijlen, Berlaar en Heist-op-den-Berg vaccineerden al meer dan 75% van de volwassenen. Mechelen sluit de rij met een vaccinatiegraad van 62,13%.

Het aantal mensen dat alle nodige prikken kreeg, ligt in de meeste steden en gemeenten tussen de 35 en de 40%. Bonheiden en Willebroek doen iets beter. Met een vaccinatiegraad van meer dan 45% steken Bornem en Puurs-Sint-Amands ook hier boven iedereen uit.

De vaccinatiecentra in Lier, Puurs-Sint-Amands en Putte nodigen deze week jongeren tot het geboortejaar 1997 uit. In Mechelen is dat 1998 en in Willebroek zelfs 1999. De twintigers worden binnen een tweetal weken gevaccineerd.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio