Stefan De Vos demonstreert de lasergraveermachine, het nieuwe paradepaardje van De Dageraad. 

Stefan De Vos demonstreert de lasergraveermachine, het nieuwe paradepaardje van De Dageraad. © Bart Roggeman

Maatwerkbedrijf De Dageraad wordt dubbel zo groot

Kontich -

Maatwerkbedrijf De Dageraad in Heiveldekens in Kontich bestaat volgend jaar vijftig jaar en wil dat jubileum bekronen met een aanzienlijke uitbreiding. Op de tekentafel liggen momenteel de plannen voor een uitbreiding met negenhonderd vierkante meter, wat een verdubbeling van de productiecapaciteit oplevert.

De Dageraad, dat mensen met een lichamelijke of mentale beperking werk verschaft, is gespecialiseerd in graveerwerk, zeefdruk en de aanmaak van signalisatieborden met kleefletters. “Daarnaast doen we ook aan enclavewerking, waarbij we met een ploeg naar de klant zelf gaan om daar ter plaatse allerlei arbeidsintensieve taken uit te voeren”, vertelt productieverantwoordelijke Stefan De Vos. “Of de klant kan er ook voor kiezen die taken, zoals het verpakken van producten en monteren van onderdelen, in ons atelier te laten uitvoeren.”

De Dageraad maakt onder meer immoborden.

De Dageraad maakt onder meer immoborden. © bar

Volgend jaar mag het bedrijf, dat zijn roots heeft in hartje Antwerpen, zijn gouden jubileum vieren. “We zijn gegroeid in de schoot van de Koninklijke Maatschappij voor Blinden en Slechtzienden en waren als onderdeel daarvan lange tijd gevestigd in Antwerpen”, legt directeur Hans Van Reeth uit. “Maar onze industriële activiteiten waren in hartje Antwerpen nog moeilijk verenigbaar, dus in 2000 zijn we verhuisd naar Kontich.”

In Kontich beschikt De Dageraad op de site van KMO-zone Blauwesteen nog over voldoende ruimte om de uitbreiding die het voor ogen heeft, te kunnen realiseren. “Momenteel zijn we met een zestigtal medewerkers, waarvan een groot deel wordt uitgezonden naar klanten. We willen niet alleen groeien in aantal mensen, maar ook in activiteiten. Daarvoor is een uitbreiding nodig, want we merken dat het nu bij momenten al krap is”, verduidelijkt Stefan De Vos.

Logo’s worden op T-shirt en sweaters geperst via transferdruk.

Logo’s worden op T-shirt en sweaters geperst via transferdruk. © bar

Lasergraveermachine

“Je moet jezelf af en toe durven heruitvinden en we gaan daarom op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zo zijn we een tijdje geleden ook gestart met transferdruk om nog meer uit onze zeefdrukactiviteiten te halen. Bij transferdruk worden logo’s en letters die digitaal geprint zijn onder hoge temperatuur op textiel geperst, zoals op T-shirts en sweaters.”

Een recent paradepaardje is ook de lasergraveermachine die werd aangekocht. “Die laat toe om op andere materialen te graveren waaronder op pvc, (natuur)steen, hout en plexiglas.”

Het bedrijf is ook trots op het ISO 9001 kwaliteitslabel dat het zeer recent wist te behalen. Samen met de geplande uitbreiding, moeten al deze inspanningen De Dageraad klaarstomen voor de toekomst. ”We zouden graag begin volgend jaar beginnen bouwen om tegen eind 2022 operationeel te zijn”, geeft Stefan De Vos aan.

Bart Roggeman

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio