Chef Olivier Van Camp (links) en nieuwe sommelier Timothy Claus (rechts) presenteren restaurant La Pipe. 

Chef Olivier Van Camp (links) en nieuwe sommelier Timothy Claus (rechts) presenteren restaurant La Pipe. © Erik Vandewalle

Café-brasserie La Pipe wordt volwaardig restaurant

Stabroek -

De coronacrisis zette chef Olivier Van Camp aan tot creatief nadenken. Met de volledige heropening van de horeca in zicht besloot hij om zijn café-brasserie een upgrade te geven naar een volwaardig restaurant : La Pipe 3.0.

Olivier Van Camp (40) volgde les aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Naast de opleiding als zaalverantwoordelijke, studeerde hij ook af als chef. Daarna specialiseerde hij zich nog als sommelier. Vijf jaar geleden stapte Van Camp in de voetsporen van Tijs Van Langenhove. Die bouwde La Pipe uit tot een goed draaiende horecazaak waar je pinten kon pakken en lekker kon eten.

“We namen de keukenploeg van Tijs over en zelf nam ik met veel plezier de zaal voor mijn rekening. Daar heb ik ook de meeste ervaring in”, legt Olivier Van Camp uit. “Maar toen onze keukenploeg op korte tijd omwille van medische redenen moest afhaken, stonden we voor een probleem. Een nieuwe chef vinden, is niet evident en niet goedkoop. Daarom besloot ik om zelf de verantwoordelijkheid in de keuken op mij te nemen”

Dan sloeg corona toe. “Tijdens de versoepelingen na de eerste lockdown merkten we dat het cafégedeelte minder volk trok. Er moest immers anderhalve meter plaats zijn tussen de tafels en aan de toog hangen was verboden. Wat later moest de horeca opnieuw de deuren sluiten. La Pipe omvormen tot een volwaardig restaurant speelde al langer in mijn hoofd, maar dit was voor mij een gelegenheid om die belangrijke stap toch te zetten. Het was nu het moment om onze zaak aan te passen, want stilstaan is achteruitgaan”, gaat Olivier Van Camp verder.

Olivier Van Camp (links) nam vijf jaar geleden La Pipe over van Tijs Van Langenhove (rechts) . 

Olivier Van Camp (links) nam vijf jaar geleden La Pipe over van Tijs Van Langenhove (rechts) . © w&f

De barkrukken en hoge tafeltjes verdwenen en het interieur kreeg een update. De vernieuwing werd ook doorgetrokken naar het overdekte zomerterras. Nu wachten er stijlvollere eettafels met witte tafellakens. La Pipe investeerde ook in een nieuwe keuken, nieuw bestek, nieuwe borden en vooral een gloednieuwe menukaart.

“Vroeger serveerden we met veel plezier vol-au-vent, spaghetti, stoofvlees en andere klassiekers. Die gerechten staan niet meer op ons menu. We mikken een trapje hoger. Uiteraard kan je à la carte eten, maar we schuiven twee troeven naar voren. Er is het driegangenmenu (€39) dat om de zes à acht weken verandert. Daarnaast is er het viergangenmenu ‘Fantasie van de chef’. Het marktaanbod bepaalt dit verrassingsmenu van €49.” Olivier Van Camp is ook sommelier en dat merk je aan het aanbod. Op de wijnkaart prijken tussen de tachtig en honderd wijnen. (evdw)

www.lapipe.be
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio