Sevilla. 

Sevilla. ©  Shutterstock

Nederland en Andalusië kleuren rood op kaart met reisbestemmingen

Vanaf woensdag kleuren Nederland, vier Spaanse regio’s, drie Zweedse regio’s en een aantal Franse overzeese gebieden rood op de kaart met reisbestemmingen die het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) elke week bijhoudt.

Die gegevens zijn in de vorm van een lijst, die op maandag geüpdatet wordt, terug te vinden op de website info-coronavirus.be. In tegenstelling tot de voorgaande weken is de lijst opgesteld volgens het principe dat de lidstaten van de Europese Unie en de landen van de Schengenzone groen kleuren (in plaats van rood), met uitzondering van een aantal landen en regio’s, die een oranje of rode kleurcode krijgen.

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) werkt wekelijks een stand van zaken van de Europese reisbestemmingen uit. Dat gebeurt in de vorm van groene, oranje en rode kleurcodes op een kaart. Een nieuwe rode kleurcode gaat dan op woensdag in. Dat is het geval voor Nederland. In Spanje krijgen de regio’s La Rioja, Aragón, Castilië-La Mancha en Andalusië een rode kleurcode mee. De Spaanse regio’s Asturië, Cantabrië, Baskenland, Navarra, Madrid, Castilië en Leon, Extremadura, Catalonië, Murcia, de Canarische Eilanden en Ceuta en Melilla kleuren dan weer oranje.

Het Franse vasteland kleurt oranje, maar die kleurcode geldt niet voor een aantal overzeese gebieden. Het zuidelijkste departement van het eiland Corsica en het Caraïbische eiland Martinique kleuren groen. Het overzeese departement Frans-Guyana (in Zuid-Amerika), het eiland Réunion (in de Indische Oceaan), de eilandengroep Frans-Polynesië (in de Stille Oceaan), het noordelijke deel van het Caraïbische eiland Sint-Maarten en het Caraïbische eiland Saint-Barthélemy kleuren dan weer rood. Zweden kleurt oranje, behalve Småland, Norra Mellansverige en Övre Norrland, die een rode kleurcode meekrijgen.

Oranje

Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Finland, Hongarije, Polen, Slowakije en San Marino worden groene reisgebieden. Letland, Slovenië, Monaco, Andorra worden oranje reisgebieden. Duitsland, Denemarken, Kroatië en Noorwegen kleuren groen, met uitzondering van een aantal oranje regio’s. Behalve het eiland Madeira, dat een oranje kleurcode meekrijgt, is Portugal een groen reisgebied. Griekenland en Italië kennen geen rode reisgebieden meer, maar kleuren groen, met uitzondering van een aantal oranje regio’s, zoals de eilanden Kreta en Sicilië. En Cyprus, Estland, Ierland, Luxemburg, Lichtenstein, Vaticaanstad blijven oranje reisgebieden.

Voor de landen buiten de Europese Unie en de Schengenzone verandert er niet veel. Alle derde landen kleuren rood. Japan sluit woensdag aan bij de groene reisgebieden Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea en Israël. Thailand kleurt niet langer rood, maar oranje.  Belga

MEER OVER Coronavirus