De bronzen klok in het Schepenhuis eert Adèle Colson, de eerste vrouwelijke beiaardier ter wereld. 

De bronzen klok in het Schepenhuis eert Adèle Colson, de eerste vrouwelijke beiaardier ter wereld. ©  Lente de Vil

Bronzen klok voor allereerste vrouwelijke beiaardier zet rijke traditie in de verf

Mechelen -

Een bronzen klok van een beiaard siert sinds kort het toerismekantoor in het Mechelse Schepenhuis en ze moet de rijke traditie extra in de verf zetten. Ze werd in 1979 gegoten ter ere van Adèle Colson. De Mechelse was in 1929 de allereerste vrouwelijke beiaardier ter wereld, maar ze geraakte nooit aan een vaste job.

Sven Van Haezendonck

De zware klok staat symbool voor de traditie van klokkengieters, beiaardiers en beiaardconcerten. Met de gerenommeerde Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn en de concerten deze zomer is die nog altijd springlevend.

“Niet toevallig kreeg de klok een prominente plaats in het Mechels Schepenhuis. Ze staat symbool voor de rijke traditie die onze stad heeft voortgebracht en waarvoor we in binnen- en buitenland bekendstaan,” zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur. “Het past helemaal in onze visie om ons Mechels erfgoed in de toekomst meer en meer te tonen in de publieke gebouwen die onze stad rijk is.”

LEES OOK: Veertig jaar geleden hees enorme kraan klokken voor nieuwe beiaard in Sint-Romboutstoren: “Een mirakel!”

Adèle Colson (1905-1997) studeerde destijds zang en piano aan het Conservatorium Mechelen. Jef Denyn, stichter en directeur van de beiaardschool van 1922 tot 1941, gaf haar de kans om les te volgen aan de beiaardschool.

“Jef Denyn was streng katholiek, maar hij was goed bevriend met Victor Van de Walle, die de eerste gemengde basisschool in Mechelen oprichtte. Denyn gaf verschillende meisjes ook de kans om beiaardles te volgen. Voor zijn tijd was hij zeer vooruitstrevend en dat blijft vaak onderbelicht”, vertelt Koen Cosaert, directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn.

Het is 1926. Jef Denyn geeft op de historische beiaard in de Sint-Romboutstoren les aan Adèle Colson. 

Het is 1926. Jef Denyn geeft op de historische beiaard in de Sint-Romboutstoren les aan Adèle Colson. ©  Regionale Beeldbank - Stadsarchief Mechelen

In de zomer van 1929 behaalde Colson als eerste haar diploma, met onderscheiding. Toch geraakte ze nooit aan een vaste job. “Ze stelde zich kandidaat om titularis te worden in Gent, maar het werd een man”, zegt Cosaert.

Uit frustratie verscheurde ze haar diploma. Vandaag is de situatie helemaal anders. Deze zomer zijn er zelfs meer vrouwen dan mannen die tijdens de zomerconcerten op maandagavond de beiaard van de Sint-Romboutstoren bespelen.

De klok die destijds gegoten werd door Jacques Sergeys uit Leuven, de laatste Belgische klokkengieter, werd ter beschikking gesteld door de beiaardschool. Door een QR-code te scannen, komen bezoekers en Mechelaars meer te weten over de klok én over de beiaardcultuur. (svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio