De auto van een bestuurder zonder rijbewijs wordt weggesleept.  

De auto van een bestuurder zonder rijbewijs wordt weggesleept.  © Politiezone Mechelen-Willebroek

Vier drugsgebruikers zonder rijbewijs lopen tegen de lamp

Mechelen, Willebroek -

De lokale politie heeft tijdens een wodca-actie, op locaties in Mechelen en Willebroek, zes rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Normaal zouden er dat nog vier meer zijn geweest, maar de bestuurders reden in het verkeer zonder rijbewijs. Bij een van hen werd in zijn voertuig zelfs een machete aangetroffen.

Leo De Nijn

De politie liet 1.315 autobestuurders blazen. Zes rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Onder hen een bestuurder die een positieve speekseltest aflegde wegens het gebruik van opiaten. “De man was voor onze inspecteurs geen onbekende. In 2019 werd hij geverbaliseerd voor rijden onder invloed van drugs. Toen had hij nog een voorlopig rijbewijs. In maart en mei vorig jaar liep hij telkens tegen de lamp wegens rijden tijdens een periode dat hij een rijverbod had gekregen. Hij krijgt ook een extra proces-verbaal voor het schenden van voorwaarden die hem door de rechter zijn opgelegd. Tenslotte hebben wij ook nog twee grote flessen lachgas die in zijn auto lagen, in beslag genomen. De bestuurder is nog geen jaar houder van een rijbewijs B”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Bij een aantal bestuurders heeft de politie hun rijbewijs niet kunnen intrekken, omdat ze het niet op zak hadden of omdat ze helemaal geen rijbewijs hebben. Dat was het geval voor een bestuurder die een cocktail van cocaïne, cannabis, amfetamines en methamfetamines op had. Zijn vriendin, die naast hem zat en eigenaar is van de auto, was te dronken om zelf te rijden. “Ook zij krijgt een proces-verbaal voor het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon, waarvan zij wist dat die geen rijbewijs had”, gaat de hoofdinspecteur verder.

Machete

Een andere bestuurder reed onder invloed van cocaïne en amfetamines. Hij gaf toe dat hij de vorige nacht drie tot vier lijntjes speed had gesnoven, gevolgd door zes tot zeven lijntjes coke. Onder de bestuurderszetel werd een machete van vijftig centimeter lang aangetroffen. De man heeft geen rijbewijs, maar bestuurde een lichte vrachtwagen van zijn werkgever waarmee hij een verhuis had uitgevoerd. Ook de werkgever krijgt een proces-verbaal.

De politie nam weer twee flessen lachgas in beslag.

De politie nam weer twee flessen lachgas in beslag. © Politiezone Mechelen-Willebroek

Een derde bestuurder die uiterlijke tekens van drugsgebruik vertoonde, weigerde een speekseltest af te leggen. Een opgevorderde dokter, die een bloedproef wou afnemen, werd door de man wandelen gestuurd. Zijn rijbewijs lag nog bij de politierechter omdat hij een rijverbod had gekregen.

Valse identiteit

Een vierde bestuurder, die onder invloed was van cannabis, had geen identiteitspapieren op zak. Hij gaf zich uit eerst uit voor een familielid, maar na een grondige controle kwam zijn ware identiteit aan het licht. Omdat hij geen rijbewijs heeft, werd zijn voertuig weggesleept naar de terreinen van een takeldienst.

Tijdens de actie kregen acht bestuurders een rijverbod van zes uur. Zeven bestuurders moesten hun voertuig drie uur aan de kant laten staan.

Een man stond nationaal geseind, een andere had wat cannabis op zak. Er werd ook een busje pepperspray in beslag genomen. Een bestuurder die geen rijbewijs heeft, zal gedagvaard worden voor de politierechter. De man had acht XTC-pillen op zak, die allemaal in beslag werden genomen. (ldn)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio