©  BELGA

Groepswinst, graag: waarom de Rode Duivels tegen Finland niet moeten rekenen

Het team dat vanavond Finland partij geeft in de strijd om groepswinst is een flink ­gewijzigd elftal, maar geen B-team. ­Courtois, Witsel, De Bruyne en Eden Hazard spelen van in het begin mee. Over Lukaku wilde de bondscoach zich niet uitspreken, maar er worden veel wijzigingen verwacht.

lvdw

LEES OOK: Altijd iets met die Finnen: al 53 jaar kunnen we niet winnen

Een gelijkspel is vanavond genoeg, maar hoe belangrijk is groepswinst voor het ­verdere verloop van het toernooi? Na de 1-0-zege van Italië tegen Wales is het ­nagenoeg zeker dat bij een gebeurlijke kwartfinale de Squadra ­Azzurra op de weg komt van de groepswinnaar van onze poule B. Een halve finale ­tegen Frankrijk is al minder ­zeker. De Fransen ­kunnen in hun groep nog eerste, tweede en zelfs derde worden.

Zoals op WK

Niet dat het de bondscoach niet interesseert om de groep te winnen, maar hij wil in het snikhete Sint-Petersburg (33 graden) zo veel mogelijk spelers aan het werk zien en ­anderen laten rusten na een zwaar seizoen. Finland is het zwakste broertje uit groep B, maar pakte de zege tegen de Denen omdat die getormenteerd waren na de gebeurtenissen met Christian Eriksen.

Net als op het WK 2018 gaat Roberto ­Martinez zijn ploeg omgooien voor de ­laatste groepswedstrijd. “Ik ga niet wisselen om te wisselen en wil nog altijd een ­evenwichtige en competitieve ploeg tussen de lijnen brengen”, aldus de bondscoach. “Ik streef er wel naar dat alle spelers toernooi-ervaring opdoen. Ik wil weten waar iedereen staat. Ik besef wel dat Romelu Lukaku zo veel mogelijk wil spelen. Over hem moet ik nog beslissen.”

Het lijkt er sterk op dat Trossard op de ­linkerflank terechtkomt om de geblesseerde Thorgan Hazard te vervangen én stand-in Carrasco te laten rusten. De Rode Duivels hebben hun mond vol over wat Jérémy ­Doku op training laat zien. Ook de 19-jarige sneltrein mag hopen op speelminuten. “Op training heeft Doku er alles aan gedaan om te laten zien dat hij klaar is om aan een EK-wedstrijd te beginnen”, aldus Martinez. “Aan een gebrek aan gretigheid zal het bij hem niet liggen. Bij geen enkele speler ­overigens, ze werken allemaal top. Het komt erop aan om voluit voor de winst te gaan. We kennen de Finnen, we weten hoe ­compact ze spelen. We kunnen verliezen, maar ik zal pas ontevreden zijn als we geen goede prestatie leven.”

LEES OOK:

• ANALYSE GOOTS. “De Finnen mogen al blij zijn dat ze op dit EK zijn geraakt”

• Dit zijn de vermoedelijke opstellingen van België en Finland

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws