©  BELGA

Belgian Cats stoten als groepswinnaar door naar kwartfinales op EK basketbal na nipte zege tegen Turkije

De Belgian Cats, het nummer 6 van de wereld, gaan door de grote poort naar de kwartfinale van het EK. De derde en laatste groepswedstrijd bracht na een nagelbijter een nipte 61-63 zege tegen Turkije (nummer 7 worldranking). Met 2 op 3 winnen de Cats de poule en werken woensdag in Straatsburg de kwartfinale tegen Slovenië en de verliezer van het duel tussen Frankrijk en Rusland af. Donderdag vertrekken ze naar het Spaanse Valencia voor de halve finales of voor de klassement wedstrijden van de 5de tot de 8ste stek. De top 6 van dit EK is zeker van de kwalificaties voor het WK van 2022 in Australië.

Patrick Ceulemans in Straatsburg

Door de winst van Slovenië tegen Bosnië was het voor aanvang van de partij van de Belgian Cats de situatie al duidelijk. Een “do or die” was het tegen Turkije. Winst betekende groepswinst en rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales en een nederlaag stond gelijk aan de uitschakeling en maandag terug op de TGV richting België/Brussel!

Het eerste kwart bracht meteen een zenuwenslag met fysiek basketbal. Pelin Bilgic en de tot de Turkse genaturaliseerde Quanitra Hollingsworth (1m98) zorgden voor een 8-4 Turkse bonus. De Turken pakten Emma Meesseman ook defensief zwaar aan zodat de Belgische Sportvrouw van het Jaar aanvankelijk niet tot scoren kwam. Ze plukte in het eerste kwart wel vier rebounds en gaf 1 assist en zag Antonia Delaere de aansluiting forceren (10-9) en de met bom uitpakkende Hanne Mestdagh voor een 15-16 zorgen na het eerste kwart.

In het begin van het tweede schuifje hield Julie Allemand het tempo hoog en scoorden Antonia Delaere en Kyara Linskens. Linskens en Kim Mestdagh verkeerden wel snel in foutenlast, maar Hanne Mestdagh bleef met driepunters uitpakken en met ook Emma Meesseman ging het naar 19-28. De Turken gaven echter niet af en Pelin Bilgic en Hollingsworth bleven aandringen: 24-28 en 27-32. In het slot van de eerste helft ging het tempo, ondanks een temperatuur van 29 graden in de Rhenus Sport Arena, bij de Cats nog meer de hoogte in en ging het via het trio Hanne Mestdagh, Antonia Delaere en Emma Meesseman naar een 31-41 Belgische voorsprong halfweg.

De Cats namen een sterke start in het derde kwart en namen door toedoen van Emma Meesseman en Julie Allemand verder afstand: 33-47. De Turken wilden echter niet wijken, toonden veerkracht en reageerden op hun beurt met een 8-0. Bondscoach Philip Mestdagh vluchtte in een time-out en ondertussen had Kim Mestdagh en Kyara Linskens al drie streepjes achter hun naam staan! De Cats scoorden meer dan drie minuten niet en bij 43-49 kwam Turkije gevaarlijk opzetten. Billie Massey scoorde op een belangrijk moment, maar de Cats hadden na drie kwarts nog maar een 45-51 bonus op zak.

Billie Massey en Emma Meesseman scoorden in het begin van het openingskwart, maar Turkije had het momentum en verkleinde de kloof naar 53-55. Kim Mestdagh scoorde vijf punten op een rij, waaronder een driepunter: 53-61. Quanintra Hollingsworth bleef inside wegen op de defense van de Belgen en bij 58-61 was de spanning te snijden. Moneytime bracht een nagelbijter en Emma Meesseman scoorde de 58-63. De Turken forceerden nog de 61-63, maar de winst bleef wel nipt in Belgische handen. Kyara Linskens was goed voor 11 punten, 9 rebounds en 3 assists. Niet slecht voor iemand die in oktober nog een zware knieoperatie onderging en pas in mei opnieuw wedstrijdfit was.

Turkije 61-63 België

Turkije: Bilgic 13, Uzun 0, Cakir 10, Gulcan 15, Calgar Okten 0, Hollingsworth 16, Yildizhan 0, Guclu 0, Onar 0, Topuz 0, Fitik 2

België: Kim Mestdagh 7, Delaere 13, Meesseman 15, Linskens 11, Hanne Mestdagh 9, Billie Massey 4, Vanloo 0, Allemand 4

Kwarts: 15-16, 16-25, 14-10, 16-12

Meer sportnieuws