Klaar voor de start van de Reuzenloop op Spoor Oost 

Klaar voor de start van de Reuzenloop op Spoor Oost © Jan Van der Perre

Reuzenloop verkent met 750 lopers ook wijken Eilandje en Dam en stuk van Deurne

Borgerhout, Antwerpen -

De negende editie van de Reuzenloop zit er op. Dit weekend verkenden 750 deelnemers tijdens een sunsetrun zaterdag en een breakfastrun zondag niet alleen de straten van Borgerhout, maar ook Deurne, het Eilandje en den Dam. Competitie speelde geen rol, plezier en beweging stonden centraal en iedereen was enthousiast. “Het normale leven komt eindelijk weer terug.”

De Reuzenloop is traditioneel een Borgerhouts gebeuren, maar dit jaar liepen de verschillende parcours -elk vernoemd naar een Reuske- ook door andere delen van de stad. Zo passeerde Dolfijn (12 km) langs het MAS en het Felixpakhuis en Reus (4 km) langs het Lobroekdok. Reuzin (8 km) liep dan weer door het Te Boelaerpark, Boekenbergpark en Rivierenhof. Op Spoor Oost was er een Kinnebaba kinderparcours.

Tijdens de Reuzenloop werd ook aan plogging gedaan waarbij men al wandelend of joggend zwerfvuil verzamelt. De actie was een succes: in totaal werden 22 volle vuilniszakken ingeleverd.

Microfoonkabel te kort

De deelnemers vertrekken normaal gezien op het Terloplein, maar om alles coronaproof te laten verlopen, verhuisde men dit jaar naar het veel grotere Spoor Oost. Daar startten en arriveerden de lopers ter hoogte van Bar Oost, dat er meteen zijn openingsweekend van maakte.

Het evenement was een funrun zonder rangschikking of tijdsregistratie. Dat zou ook onpraktisch zijn want de straten op het parcours konden niet worden afgesloten. Goed nieuws voor vermoeide lopers die aan een rood verkeerslicht even op adem konden komen. Iedereen kreeg aan de finish trouwens wel een medaille.

De Reuzenloop werd gepresenteerd door schijnburgemeester Geert Beullens. “Ik ben zelf een loper en zou graag hebben deelgenomen want dit is heel indrukwekkend. Helaas is de kabel van mijn microfoon te kort. Maar ik ga het Dolfijn-parcours later zeker nog eens op mijn eentje doen.”

Schijnburgemeester en presentator van de Reuzenloop Geert Beullens

Schijnburgemeester en presentator van de Reuzenloop Geert Beullens © Jan Van der Perre

Goede moed

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woont in Schoten en nam zaterdagavond met haar neefjes Jack en Oliver deel aan de sunsetrun. “Ik doe voor de eerste keer mee. We gaan 12 kilometer lopen. Nogal ambitieus want ik heb mezelf niet speciaal voorbereid. Maar ik heb goede moed er kijk er alvast naar uit. Het is leuk om zoiets nog eens te kunnen doen en bovendien nieuwe plekjes te ontdekken.”

Schepen voor Sport van district Borgerhout Luc Moerkerke, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en haar neefjes Jack en Oliver  

Schepen voor Sport van district Borgerhout Luc Moerkerke, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en haar neefjes Jack en Oliver  © Jan Van der Perre

Lopers konden na het inscannen van een QR-code op hun smartphone onderweg luisteren naar leuke weetjes en boeiende verhalen. “Super! Dat ga ik zeker doen. Het wordt trouwens sowieso een verrassing want ik weet niet hoe het parcours precies loopt. Het zal in ieder geval heel tof zijn.”

Annelies Verlinden installeert aan de start nog gauw de Reuzenloop-app op haar smartphone

Annelies Verlinden installeert aan de start nog gauw de Reuzenloop-app op haar smartphone © Jan Van der Perre

Smurf uit Hoboken

Een opvallende verschijning was Patrick uit Hoboken, de verkleed als smurf aan de start stond. “Ik loop 12 kilometer. Dat moet lukken want vorige week heb ik nog 14 kilometer gedaan, weliswaar zonder kostuum.” Een ontmoeting met Gargamel en Azraël hoopt hij te vermijden. “Al zou het dan natuurlijk wel wat sneller vooruitgaan.”

Presentator Geert Beullens interviewt Patrick, een smurf uit Hoboken

Presentator Geert Beullens interviewt Patrick, een smurf uit Hoboken © Jan Van der Perre

Er nam ook een delegatie van het Centrum voor Basiseducatie Ligo deel. “Ik kom oorspronkelijk uit Somalië, woon met mijn vier kindjes in Borgerhout en wil bij Ligo mijn diploma secundair onderwijs behalen”, vertelt Naima. “Vandaag is een beetje spannend, maar dit is een leuke manier om mijn eigen wijk te ontdekken. Al ga ik dat wandelend doen - lopen is nog een beetje te hoog gegrepen.”

Ook Ligo was present: leerkracht Katia en studente Naima

Ook Ligo was present: leerkracht Katia en studente Naima © Jan Van der Perre

Afzien

Borgerhouts districtsschepen voor Sport Luc Moerkerke (Groen) was het hele weekend aanwezig en liep zondagochtend de 12 kilometer. “Ik heb nog geen enkele editie gemist, maar deze keer was het afzien want ik liep met twee vrienden die veel sneller zijn dan ik. De Reuzenloop kon vorig jaar door corona helaas niet doorgaan en ik ben blij dat het nu wel mogelijk was. Ik merk dat de mensen echt snakten naar dit evenement. Hier kan je niet alleen recreatief lopen, maar elkaar ook weer ontmoeten. Het normale leven komt stilaan terug en iedereen kijkt nu al uit naar volgend jaar.”

Ook de Dorstige Joggers, het loopteam van Bar Bakeliet, liepen zondag mee. Na afloop trokken ze naar Bar Oost voor een hoognodige verfrissing. Oliver en zijn zoontje Jack uit Hoboken en Sabrina en haar kindjes Josse en Folke uit Wilrijk, zijn moe, maar tevreden. “We deden voor het eerst mee en het was reuze”, lacht Sabrina. “Zelf hebben we het mooie Dolfijn-parcours gelopen, met een muziekboxje voor de sfeer, en de kindjes namen deel aan Kinnebaba hier in Spoor Oost.” “Dat was heel cool”, zegt Josse enthousiast. “We moesten 400 meter lopen, met een heleboel hindernissen waar we moesten over springen of onder kruipen.” Oliver sluit af: “Volgend jaar komen we zeker terug en dan lopen we Dolfijn, Reus én Reuzin. 24 kilometer, dat moet toch lukken?”

Jack, Oliver, Josse, Folke en Sabrina verfrissen zich na afloop in Bar Oost

Jack, Oliver, Josse, Folke en Sabrina verfrissen zich na afloop in Bar Oost © Jan Van der Perre

 
Reuzenlopers op het Eilandje. Een gebroken arm is geen probleem.

Reuzenlopers op het Eilandje. Een gebroken arm is geen probleem. © Jan Van der Perre

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio