De parochiezaal in Sint-Jozef blijft nog een tijdje gesloten. ’t Veussels Tonjel zoekt nu een alternatieve locatie. 

De parochiezaal in Sint-Jozef blijft nog een tijdje gesloten. ’t Veussels Tonjel zoekt nu een alternatieve locatie. © Ronny van den Ackerveken

Brandonveilige parochiezaal zorgt voor probleem bij ’t Veussels Tonjel

Rijkevorsel -

De parochiezaal in Sint-Jozef Rijkevorsel kan voorlopig niet gebruikt worden omdat de brandveiligheid moet verbeteren. Dat betekent een serieuze domper voor toneelvereniging ’t Veussels Tonjel, die in de zaal al jarenlang repeteert en haar voorstellingen geeft.

Ronny van den Ackerveken

De parochiezaal in Sint-Jozef is wat verouderd, maar voor ’t Veussels Tonjel is het een mooie locatie. “We gebruiken er ook een lokaal als opslagruimte”, zegt Renilde Willemse van ’t Veussels Tonjel. “Vorig jaar was er een vergadering met de gebruikers van de zaal over de investeringen die moesten gedaan worden voor de brandveiligheid. Onze vereniging was daarop niet uitgenodigd.”

“Toen we in maart de zaal wilden reserveren voor het komende seizoen kregen we van de gemeente de melding dat dit niet kon omdat de huurovereenkomst nog niet verlengd was. De parochie moest eerst de nodige werken uitvoeren om tegemoet te komen aan de bemerkingen van de brandweer. We namen contact op met de schepen van Cultuur en de woordvoerder van de parochie, maar er kwam geen duidelijk antwoord.”

Podium

De parochie van Sint Jozef is eigenaar, maar de gemeente huurt de zaal al enkele jaren omdat het beheer door vrijwilligers niet meer mogelijk was. “De brandveiligheid is nog steeds niet in orde”, zegt schepen van Cultuur Karl Geens (N-VA). “We zijn daarover in gesprek met de parochie en hopen dat er tegen augustus een oplossing is. De parochie is voor de investeringen afhankelijk van Dekenaat Noorderkempen, wat het allemaal niet zo eenvoudig maakt. Voor alle verenigingen die de parochiezaal van Sint-Jozef gebruiken, hebben we een andere locatie gevonden. Voor ’t Veussels Tonjel is dat nog niet gelukt omdat er weinig zalen met een podium zijn.

Schuur

’t Veussels Tonjel hoopt dat alles in orde komt, maar kan niet wachten. “De repetities voor ons eindejaarsstuk zouden in september starten”, vertelt Renilde Willemse. “We zijn eventueel bereid om als toneelvereniging de zaal in erfpacht te nemen, maar dan moeten de voorwaarden gunstig zijn. Bovendien vraagt dat tijd en is het sowieso geen oplossing op korte termijn. Daarom doen we een oproep naar iedereen in Rijkevorsel en Sint-Jozef om ons uit de nood te helpen. Een oude schuur, een lege bedrijfsruimte of een loods zijn locaties die in aanmerking komen.”

Voorstellen voor locaties mogen gemaild worden naar info@tveusselstonjel.be
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio