Studente Ida Scheijgrond bij een van haar geprojecteerde kunstwerken. 

Studente Ida Scheijgrond bij een van haar geprojecteerde kunstwerken. © Stijn Van de Sande

Studenten Instituut voor Kunst en Ambacht stellen werken tentoon

Mechelen -

De studenten van het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen toonden hun werken dit weekend tijdens een tentoonstelling. Ook volgend weekend en tijdens de open dagen in september zijn de werken nog te bezichtigen.

Stijn Van de Sande

Het Instituut voor Kunst en Ambacht op de Veemarkt is een school voor deeltijds kunstonderwijs. De school biedt opleidingen in verschillende kunstdisciplines zoals glasblazen, boekbinden, keramiek, edelsmeden en fotografie. ’s Avonds en in het weekend volgen er zo’n 270 studenten tussen 18 en 86 jaar les. Die studenten toonden afgelopen weekend hun werken tijdens een tentoonstelling.

“We zijn blij dat we na een jaar zonder tentoonstellingen opnieuw een expo kunnen organiseren”, zegt directeur Erik Ruts van het IKA. “Alle studenten hebben hun beste beentje voorgezet, want na zo’n moeilijk jaar willen ze meer dan ooit tonen tot wat ze in staat zijn. Het afstandsonderwijs zorgde ervoor dat we creatief moesten zijn, want leer maar eens glasblazen van achter een computerscherm, maar uiteindelijk ben ik aangenaam verrast door het hoge niveau van de kunstwerken.”

Leven en dood

De school telt ook verscheidene internationale studenten, onder meer uit Nederland. Eén van hen is Ida Scheijgrond. Zij volgt een glasopleiding. “Mijn werken draaien rond het thema leven en dood”, vertelt ze. “De beelden zijn gemaakt van heel dunne glasdraad. Door er op precies de juiste plek een lamp op te laten schijnen, krijg je een heel mooie projectie. Op die manier hoop ik met mijn werken het gesprek over leven en dood op gang te kunnen brengen en het taboe errond te doorbreken.”

Ida volgt al sinds 2016 de opleiding in Mechelen en specialiseert zich ook volgend jaar verder. “Het is fijn dat we hier in het IKA deze opleiding kunnen volgen, maar ook dat we het resultaat kunnen tonen aan het grote publiek. Deze tentoonstelling is toch altijd een beetje ons doel geweest. Hier hebben we een jaar lang naartoe gewerkt en ik ben dan ook blij dat we de kunstliefhebbers opnieuw fysiek mogen verwelkomen.”

Ook volgend weekend is een groot deel van de werken nog te bezichtigen tussen 11 en 17u op de Veemarkt 39. Tijdens de eerste twee weekends van september wordt opnieuw een expo georganiseerd. Op dat moment vinden ook de open dagen van de school plaats. Het dragen van een mondmasker is op dit moment nog verplicht en je moet je registreren bij aankomst.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio