De schepenen Walter Brat en Paul De Swaef beloonden de winnaars tussen de zonnepanelen op de sporthal. 

De schepenen Walter Brat en Paul De Swaef beloonden de winnaars tussen de zonnepanelen op de sporthal. © jaa

Ondanks debacle terugdraaiende meter: deze Schotenaren houden wel mooi bedrag over aan hun nieuwe zonnepanelen

Schoten -

Schotenaren Frank Witlox, Bart Hicguet en Dave Soetewey houden in tegenstelling tot heel wat andere Belgen geen slecht gevoel over aan hun investering in zonnepanelen. De gemeente beloonde ze alle drie met tweeduizend euro.

De schepenen Paul De Swaef (N-VA- en Walter Brat (N-VA) lanceerden vorig najaar de campagne ‘Laa(d)t de zon in je huis’. Het opzet: veel meer Schotenaren dan toen het geval was overhalen om hun eigen voorbeeld te volgen en zonnepanelen op de woning te laten plaatsen. “Jammer dat onze campagne doorkruist en gedwarsboomd werd door het arrest van het Grondwettelijk Hof dat in januari besliste dat je de digitale meter niet meer virtueel mag terugdraaien”, evalueert Paul De Swaef. De inspanningen van minister Zuhal Demir (N-VA) ten spijt, die een compensatievoorstel uitwerkte, was dit niet bepaald een stimulans.”

Paul De Swaef sprak bij de lancering van ‘Laa(d)t de zon in je huis’ de ambitie uit dat de komende drie jaar 2500 gezinnen het legioen van zonnepanelengebruikers zouden vervoegen. De gemeente beschikt niet over cijfers om te staven hoever dat streefdoel na een half jaar al gehaald is. Maar de slechts zestig deelnemers aan de wedstrijd met nochtans een mooie prijs, doet vermoeden dat er nog veel promowerk nodig zal zijn.

Schepen Paul De Swaef voor de zonnepanelen bovenop zijn eigen woning.

Schepen Paul De Swaef voor de zonnepanelen bovenop zijn eigen woning. © jaa

Frank Witlox, Bart Hicguet en Dave Soetewey lieten zich alleszins niet van de wijs brengne en hun geloof in zonne-energie leverde hen dus elk tweeduizend euro op. Ze wisten bij benadering de fotovoltaïsche installatie op sporthal Vordensteyn in de periode tussen 1 oktober en 31 december 2020 6.734 kilowattuur produceerde.

Schepen Walter Brat, die de winnaars uitnodigde tussen de zonnepanelen die het voorwerp waren van de wedstrijd, bekijkt het van de zonnige kant. “Samen met de zestig andere deelnemende Schotense gezinnen zorgde dit trio alvast voor een stijging van het geïnstalleerd vermogen aan zonne-energie met 247 kilowattpiek. Het theoretisch benutte percentage aan zonnepotentieel in Schoten is sinds de start van de campagne trouwens gestegen van 4 naar 5,5 procent! Dat is een mooie evolutie, maar er is nog ruimte voor verbetering natuurlijk.” (jaa)Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio