©  portret Guy Delforge

COLUMN. Slingerback

Guy Delforge

Wie mij een beetje kent, weet dat ik zo goed als niets weet over voetbal. Ik weet dat het een spel met een bal is – anders hadden we het wel een andere naam gegeven – en dat twee ploegen van elf man proberen de bal in een goal te trappen. Verder herinner ik me nog wat Gary Lineker ooit zei: “Een voetbalmatch duurt negentig minuten en aan het eind winnen de Duitsers.”

Voetbalgekte is dus aan mij niet besteed en dan druk ik me heel beleefd uit. Met twee dochters dacht ik dat de ellende van het voetbal me zou bespaard blijven, maar het valt dus tegen. Dat de twee mannen in hun nog jonge leven – een man voor elke dochter voor alle duidelijkheid – van voetbal houden, had ik kunnen verwachten. Maar het is dramatischer dan dat: mijn oudste dochter kijkt voetbal. Nog erger: ze is een supporter. Zo iemand die het verschil kent tussen de middellijn en de lijn van het strafschopgebied, die alle Rode Duivels bij naam kent en, jawel, die kan uitleggen wat buitenspel is.

De enige voetbalterm die ik zelf nog ken, is ‘slingerback’. Ik was dat in de klasploeg Foto op Coloma, toen ik 40 kilo lichter en maar een derde zo oud was. We speelden een keer of drie per jaar tegen de leraarsploeg en kort samengevat kwam mijn taak als slingerback hier op neer: als er eentje te dicht bij de goal komt, pak je de bal af en als dat niet lukt, loop je de man in kwestie omver. Ik heb tijdens die matchen tegen de leraarsploeg nooit een bal kunnen afpakken en als ik het me goed herinner, lag er maar één keer een leraar in het gips. Maar we amuseerden ons te pletter, dat wel. En we dronken na de match veel meer pinten dan nu nog toegelaten is.

Voetbal was toen een spel voor leerlingen en leerkrachten, een ontlading na een soms zware week op school, een moment waarop de jonge mens zijn wat oudere leermeester ook als mens zag. Het voetbal was maar een spelletje, de aanleiding om wat druk weg te halen en samenhorigheid te brengen. Als ik nu die rijke mannen achter de bal zie lopen, heeft het voor mij niets meer te maken met er zijn voor elkaar. Spijtig.

MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio