©  BELGA

Groepswinnaar of uitschakeling? Het kan op EK voor Belgian Cats nog alle kanten uit

De Belgian Cats werken deze namiddag in het Franse Straatsburg de derde en laatste groepswedstrijd in poule C af. Er zijn nog verschillende scenario’s aan de orde en de Cats kunnen zich enerzijds kwalificeren als groepswinnaar en anderzijds morgen ook al huiswaarts keren. “Vermits Slovenië-Bosnië voor ons wordt betwist weten we dus waar we aan toe zijn,” zegt bondscoach Philip Mestdagh.

Patrick Ceulemans in Straatsburg

Als Bosnië (om 12 uur versus Slovenië) een derde opeenvolgende zege boekt is het groepswinnaar en eindigen de Belgian Cats op de tweede stek en moet het maandag de barrages afwerken tegen de nummer 3 van poule D. Kim Mestdagh en co. kunnen zich vandaag ook rechtstreeks plaatsen voor de laatste 8. Dan moet Slovenië winnen van Bosnië en de Belgian Cats van Turkije. Een rampscenario bestaat ook voor de Belgian Cats. Bij verlies tegen Turkije in combinatie met een overwinning van Slovenië versus Bosnië. Dan moeten de Cats maandag het EK al verlaten. België speelde vijftien keer tegen Turkije. Het won zeven keer en ging acht keer onderuit. De laatste keer bracht in 2018 en in Luik een 78-60 overwinning. Turkije is nog steeds het nummer 7 van de wereld.

Voor bondscoach Philip Mestdagh is het vandaag zijn 80ste interland. Marjorie Carpréaux werkt vandaag dan weer haar 149ste cap af en heeft de meeste interlands bij de Belgian Cats op de all time ranking. Ze springt over Laurence Van Malderen (146) in de all time ranking.

Stand poule C: 1. Bosnië 2-4; 2. België 2-3; 3. Slovenië 2-3; 4. Turkije 2-2

Programma slotspeeldag (zondag): 12.00 Bosnië-Slovenië; 15.00 België-Turkije

TV: live op Sporza/Eén

Meer sportnieuws