©  BELGA

Wout van Aert is Belgisch kampioen wielrennen na bloedstollende finale

Zondagmiddag stond in Waregem het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg op het programma. De Belgische renners kregen een parcours van 221,3 kilometer voorgeschoteld, bestaande uit drie grote lussen die elk vier keer werden afgewerkt. Wout van Aert, Edward Theuns en Remco Evenepoel vochten na een late ontsnapping onderling uit wie Dries De Bondt mocht opvolgen, en Wout van Aert kwam als eerste over de streep.

Thomas Cami

LEES OOK: Wout van Aert: “Het is misschien belachelijk om te zeggen, maar ik kan nog beter”

Al na een studieronde van 10 kilometer zagen zes renners – waaronder Victor Campenaerts (Team Qhubeka-ASSOS) en Brent Van Moer (Lotto-Soudal) hun kans schoon, maar hun ontsnapping was van korte duur. Niet veel later was het tijd voor een nieuwe, en meer succesvolle, ontsnapping: Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick-Step), Brent Van Moer en Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) en Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauzen) gingen in de aanval, en fietsten al snel een voorsprong van meer dan 5 minuten bij elkaar.

Het peloton besefte dat je renners als Brent Van Moer niet zomaar een vrijgeleide moet geven, en het begon iets meer de voet op het gaspedaal te zetten. Met nog een kleine 70 kilometer te gaan telde het kwartet voorin nog 3’30” voorsprong op het peloton, terwijl de kopgroep aan de vier finalerondes (iets meer dan 16 kilometer per ronde) begon.

 

 ©  BELGA

Lampaert en De Bondt maken de oversteek, maar peloton rekent kopgroep in

Door verschillende versnellingen kwamen er in het peloton steeds meer breukjes. Onder andere Victor Campenaerts (Team Qhubeka-ASSOS) en Tiesj Benoot (Team DSM) demarreerden, maar ze werden al snel teruggefloten. Kersvers Belgisch kampioen tijdrijden Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step) en uittredend Belgisch kampioen op de weg Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) besloten dan maar met z’n tweetjes jacht te maken op de kopgroep. Met nog 45 kilometer te gaan sloten ze aan bij de kopgroep, het peloton volgde op een kleine minuut.

Toch bleven de zes renners voorin niet al te lang samen: met nog 2 finalerondes te gaan werden drie renners gegrepen, enkel Lampaert, De Bondt en Van der Sande bleven het peloton nog met een kleine 15 seconden voor, al kregen ze later nog gezelschap van Jasper De Buyst (Lotto-Soudal). Maar, met nog 28 kilometer te gaan waren ook zij eraan voor de moeite, de wedstrijd kon nog alle kanten op.

 

 ©  BELGA

Van Aert en Evenepoel in de aanval

En nog was het niet gedaan met aanvallen. 25 kilometer voor de finish ging Gilbert in de aanval, maar die werd gecounterd door Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step), die flink demarreerden. Het peloton besefte dat het de twee renners niet al te veel voorsprong kon geven: ze leken snel gegrepen te worden, maar konden uiteindelijk toch het peloton afhouden. Het tweetal voorin moest wel nog Edward Theuns (Trek-Segafredo) toelaten in de kopgroep.

Bij aanvang van de laatste ronde hadden Van Aert, Theuns en Evenepoel 30 seconden bonus op de kopgroep. Het peloton liet het drietal echter niet zomaar gaan, met nog 5 kilometer te gaan was de voorsprong van de kopgroep al gehalveerd. Uiteindelijk hield het drietal toch stand, en na een spannende sprint kroonde Wout van Aert zich als winnaar van het Belgisch kampioenschap. Het is voor Van Aert zijn eerste Belgische titel.

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

  • Lotte Kopecky rondt solo af bij vrouwen en volgt zichzelf op  
  • Van Aert, Evenepoel en Theuns stuiven weg net voor slotronde
  • Wout van Aert houdt Edward Theuns nipt af in prangende spurt 
 • De aankomst op de Verbindingsweg.
 • De 400 mensen aan de start zijn allemaal vrijwilligers van het vaccinatiecentrum van Waregem die toelating kregen en gevaccineerd zijn (Foto HC)

  De 400 mensen aan de start zijn allemaal vrijwilligers van het vaccinatiecentrum van Waregem die toelating kregen en gevaccineerd zijn (Foto HC)

  De 400 mensen aan de start zijn allemaal vrijwilligers van het vaccinatiecentrum van Waregem die toelating kregen en gevaccineerd zijn (Foto HC)
 • 10u30

  Valpartijen bij de vrouwen

  De vrouwen zijn aan hun tocht van 122,4 kilometer begonnen. Ze  doen het rondje van de aanloop plus vier keer de Briek Schotte-ronde (18,2 km) en drie keer de finaleronde (16,1 km). We hebben al een aantal valpartijen genoteerd bij de vrouwen.  Zo zou het kunnen dat de start bij de mannen met tien minuten wordt vertraagd wegens deze valpartijen. 


 • 11u

  Aantal renners niet present

  Naast Tim Wellens ontbreken ook Sylvain Moniquet (val op training) en Xandres Vervloesem (operatie wijsheidstanden) bij Lotto-Soudal. Ook Roy Jans (Alpecin - Fenix) zal niet starten. 


 • Een gezellige drukte aan de hippodroom van Waregem (HC)

  Een gezellige drukte aan de hippodroom van Waregem (HC)

  Een gezellige drukte aan de hippodroom van Waregem (HC)
 • Timothy Dupont, de snelle man van Bingoal - Pauwels Sauces - WB (HC)

  Timothy Dupont, de snelle man van Bingoal - Pauwels Sauces - WB (HC)

  Timothy Dupont, de snelle man van Bingoal - Pauwels Sauces - WB (HC)
 • Jordi Warlop (Sport Vlaanderen - Baloise) maakt graag tijd voor een babbel (Foto HC)

  Jordi Warlop (Sport Vlaanderen - Baloise) maakt graag tijd voor een babbel (Foto HC)

  Jordi Warlop (Sport Vlaanderen - Baloise) maakt graag tijd voor een babbel (Foto HC)
 • Toon Aerts (Baloise - Trek Lions) komt als veldrijder al wel een keertje in Waregem (Foto HC)

  Toon Aerts (Baloise - Trek Lions) komt als veldrijder al wel een keertje in Waregem (Foto HC)

  Toon Aerts (Baloise - Trek Lions) komt als veldrijder al wel een keertje in Waregem (Foto HC)
 • 11u35

  "Er moet gekoerst worden"

  Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) was ontgoocheld na zijn tweede plaats in de tijdrit maar staat vandaag met de nodige ambitie aan de start. "Het is een mooie koers, het weer zal goed blijven, dus dat is al veel. De wind staat niet strak onderweg, jammer genoeg. De laatste lus is smal en technisch. Veel ploegen gaan wille controleren voor een sprint. Wij hebben geen extreem snelle sprinter mee. Van ons uit moet er gekoerst worden. Het is moeilijk om deze koers te voorspellen. Er is geen enkele echte kopman bij ons. Wij hebben in de breedte een sterk team waar er veel kanshebbers zijn."  


 • Remco Evenepoel heeft er zoals steeds veel zin in (Foto HC)

  Remco Evenepoel heeft er zoals steeds veel zin in (Foto HC)

  Remco Evenepoel heeft er zoals steeds veel zin in (Foto HC)
 • 11u40

  Jasper Stuyven: "Hopelijk lukt het dit jaar eens"

  Trek-Segafredo moet het van de kwaliteit hebben met Jasper Stuyven en Eward Theuns, niet van de kwantiteit. De winnaar van Milaan Sanremo heeft van dit BK een doel gemaakt. "De renners die klaar zijn voor de Tour zijn ook klaar voor dit BK. Het is jammer dat het parcours niet zwaarder is maar we zullen wel zien. Het wat wet meer mogen zijn in Waregem. Persoonlijk denk ik niet dat de wind een rol zal spelen. Ik zou graag eens rondrijden in deze trui, hopelijk lukt het dit jaar eens."


 • Jasper Stuyven en Edward Theuns, de enige twee renners van Trek-Segafredo (Foto HC)

  Jasper Stuyven en Edward Theuns, de enige twee renners van Trek-Segafredo (Foto HC)

  Jasper Stuyven en Edward Theuns, de enige twee renners van Trek-Segafredo (Foto HC)
 • 11u40

  "Ik geloof wel in mijn kansen"

  Victor Campenaerts (Team Qhubeka - ASSOS) zoekt geen excuses ondanks zijn gehavende elleboog. "De zondag voor de BK tijdrit ben ik gevallen. Ik heb het in de tijdrit nog verstopt onder mijn aerodynamisch pak, maar na twee ronden was mijn stuur al vol bloed. Ach, het is geen excuus. Ik maak er vandaag het beste van. Ik vind het wel leuk dat sommige mensen mij bij de favorieten rekenen. Het Belgisch kampioenschap is sowieso een onvoorspelbare koers met veel kanshebbers. Het is de allereerste keer dat ik een outsider ben voor het Belgisch kampioenschap. Ik geloof er zelf in dat er in een goede situatie mogelijkheden zijn. Wanneer Jasper (Stuyven, nvdr) wegrijdt zal ik zeker zijn wiel proberen te volgen."


 • Victor Campenaerts met ingepakte elleboog

  Victor Campenaerts met ingepakte elleboog

  Victor Campenaerts met ingepakte elleboog

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws