© VRT

Dit weten we al over de slachtoffers van de ramp op Nieuw Zuid, De Wever vreest “constructiefout”

Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft zondag in ‘De Zevende Dag’ op Eén meer informatie gegeven over de vijf slachtoffers van de ingestorte school in aanbouw op het Nieuw Zuid in Antwerpen.

“Het gaat om vier mensen met de Portugese nationaliteit. Een aantal van die mannen heeft een andere origine, vandaar dat er verwarring ontstond”, zegt De Wever. “Er is ook een Moldaviër overleden, die op de werf aan het werk was met Roemeense documenten.”

Weduwe verloor ook al kindje

De meeste families van de slachtoffers waren gisteren al in Antwerpen en konden onder meer met de hulp van verschillende ambassadeurs gevonden worden. “We hebben ze hulp aangeboden, maar ze waren om evidente redenen niet aanspreekbaar. Een van de weduwen was nog maar recent getrouwd en had in februari een kindje verloren. En ze verliest nu haar man. Dat zijn mokerslagen.”

Van de negen gewonden in het ziekenhuis liggen drie personen nog op de intensieve afdeling. Hun toestand is stabiel. Vijf personen worden voorlopig in het ziekenhuis gehouden en één persoon mocht zaterdagvoormiddag het ziekenhuis verlaten. Onder de gewonden in het ziekenhuis zijn vier Roemenen, twee Oekraïners, een Portugees en twee mannen van wie de nationaliteit niet bekend is bij de reddingswerkers.

Constructiefout?

Een gerechtelijk onderzoek moet nu uitwijzen hoe de school in aanbouw kon instorten. “Maar de basishypothese is wel dat het om een constructiefout ging. Dat maakt het zo mogelijk nog dramatischer want de school zou al in september opengaan. Moest dit later gebeurd zijn met honderden kinderen in het gebouw…”

“Er moeten oplossingen worden gezocht voor de school want het gebouw moet wellicht in zijn geheel of grotendeels worden afgebroken”, besloot de Antwerpse burgemeester.

LEES OOK:

• Directies nieuwe school ontsnapten nipt aan ramp: “Alles leek perfect in orde”

• Hoofdaannemer: “Alles aan doen om te onderzoeken hoe instorting kon gebeuren”

• Herdenkingsmis in parochie Sint-Michiels voor slachtoffers ramp op Nieuw Zuid

 DoRo

MEER OVER Meest gelezen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio