Monique De Ryck (rechts) en Godelief Cuyckens bij enkele gedichten aan de draad. 

Monique De Ryck (rechts) en Godelief Cuyckens bij enkele gedichten aan de draad. © Guy Delforge

Poëzie wappert aan Weertse afsluitingen

Weert -

Monique De Ryck en Godelief Cuyckens maakten in de straten van Weert (Bornem) werk van het poëzieproject 21. Tot en met 21 juli wapperen aan draadafsluitingen in alle straten van het dorp gedichten van Monique De Ryck.

Guy Delforge

“Het idee ontstond maanden geleden toen mijn buurvrouw Godelief haar haag moest weghalen omdat ze ziek was”, zegt Monique De Ryck. “Rond de tuin staat nu een omheining die binnenkort vol mooie klimplanten zal staan. Toen we aan de draad stonden te praten, leek het ons een goed idee om er iets aan te hangen. Uiteindelijk groeide het idee en gingen we op zoek naar draadafsluitingen in het hele dorp waar we de gedichten konden ophangen. We moesten op sommige plaatsen wel al eens een draad extra spannen. Uiteindelijk konden we in elke straat enkele gedichten ophangen.”

Godelief Cuyckens gaf de gedichten van Monique De Ryck een mooi achtergrondkleurtje, plastificeerde ze en zorgde dat ze makkelijk konden worden opgehangen aan de omheiningen. “We hebben nog even overwogen om ze zowel bovenaan als onderaan vast te hangen, maar dat hebben we niet gedaan”, zegt Cuyckens. “Als er nu een beetje wind is, wapperen de gedichten mooi. De meeste gedichten zijn goed zichtbaar, maar er zijn er ook enkele waar je naar op zoek moet gaan. Dat zijn dan de echte ontdekkingen.”

 

 © Guy Delforge

Alle gedichten langs het parcours zijn van Monique De Ryck. “Ik schrijf al mijn hele leven”, zegt ze. “Door corona ben ik wel meer beginnen te schrijven. Ik schrijf gedichten en mijmeringen. Een paar keer per jaar maak ik daar samen met mijn man een bundeltje van dat we aan vrienden en buren geven. Mensen vinden dat wel fijn. Ondertussen maakte ik al twaalf van die bundels.”

Een deel van de gedachten aan de draadafsluitingen is ook vertaald in het Engels, Duits of Spaans. “Ik deed de vertaling naar het Engels en mijn man naar het Frans, Duits en het Spaans”, zegt De Ryck.

“Je staat er in de zomer van te kijken hoe veel groepen anderstalige mensen hier voorbijgefietst komen”, zegt Godelief Cuyckens. “Door de vertalingen kunnen ook zij een beetje genieten van de gedichten.”

Poëzieproject 21 loopt van 21 juni tot en met 21 juli in de straten van Weert.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio