©  Inge Kinet, Joris Herregods

Peter Mertens (PVDA) over uitspraken De Wever: “Kiezen om te communiceren, is blijkbaar een optie in een democratie”

Antwerpen -

De Antwerpse oppositiepartijen Groen en PVDA zijn niet overtuigd door de verklaringen van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Gazet van Antwerpen over de PFOS-vervuiling. Zij zullen hem maandag op de extra gemeenteraad het vuur aan de schenen leggen. “Zeggen dat je wel de intentie had om te communiceren, voldoet niet”, zegt PVDA-fractieleider Peter Mertens.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Oppositie roept gemeenteraad in spoed bij elkaar

LEES OOK: De Wever over PFOS-vervuiling: “Oosterweel stilleggen zou ramp zijn”

Toen vorige week uit een gelekte mail van Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, bleek dat het Antwerpse stadsbestuur in 2017 al op de hoogte was van de vervuiling in Zwijndrecht, riep de Antwerpse oppositie een extra gemeenteraad samen. Die zal maandagavond om 21 uur digitaal samenkomen. Op de agenda staat de PFOS-vervuiling.

De oppositiepartijen verwachten antwoorden van het stadsbestuur op een reeks vragen. Wat is de tijdlijn van de informatie en de onderzoeksresultaten die het stadsbestuur kreeg over de vervuiling? Wanneer en welke maatregelen werden er genomen? Welke communicatie was er naar de bewoners? Hoe evalueert het stadsbestuur de situatie nu? En welke onderzoeken, communicatie en maatregelen plant het Antwerpse stadsbestuur?

De Wever gaf in een interview al antwoorden op enkele vragen. Hij bevestigt dat in 2017 op het politiek stuurcomité van Lantis de werd is besproken. “Ik kan u zeggen: ik heb in september 2017 fervent, maar dan ook fervent gepleit om de vervuiling op de Oosterweelsite aan de wereld kenbaar te maken”, zegt De Wever. “Maar men heeft gekozen dat niet te doen. Welk argument heb je als burgemeester als de bevoegde instantie Leefmilieu zegt: niet nodig?”

De Wever zegt stevig in zijn schoenen staan in dit dossier. “Over wat mij gevraagd wordt als burgemeester kan ik antwoorden. Ze mogen mij alles vragen. Ik trek fluitend naar de onderzoekscommissie.”

Peter Mertens.

Peter Mertens. © Kris Van Exel

Schuldig verzuim

Antwerps PVDA-fractieleider Peter Mertens, die de extra gemeenteraad had gevraagd, is niet onder de indruk van de reactie van De Wever.

“Het voldoet niet van te zeggen dat je de intentie had om te communiceren”, zegt Mertens. “Er had gewoon gecommuniceerd moeten worden. Als je al in 2012 en 2016 weet dat de vervuilde eieren schadelijk zijn, waarom kwam er dan geen verder onderzoek? Proactief beleid is niet alleen communiceren, maar ook verder onderzoeken. Dat dit niet is gebeurd, is gewoon schuldig verzuim. Uit het interview leer ik dat bewoners informeren blijkbaar optioneel is in een democratie. Het hindert de burgemeester niet om over alles wat er in de wereld gebeurd zijn mening te verkondigen, maar als er zware vervuiling is in zijn eigen stad, dan zwijgt hij.”

Imade Annouri.

Imade Annouri. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Reactie Groen

Ook Groen-fractieleider Imade Annouri zit nog met veel vragen. Het is volgens hem nog steeds onduidelijk of De Wever nu de Oosterweelverbinding of de volksgezondheid voorop zet. Annouri stoort zich ook aan de afwezigheid van de burgemeester in dit dossier.

“Ik wil net als veel Antwerpenaars gerustgesteld worden in dit dossier”, zegt Annouri. “Alleen is de burgemeester compleet afwezig in dit dossier. Waarom? Er is veel vraag naar informatie, maar De Wever fietst daar rond door te verwijzen naar de afvalstoffenmaatschappij OVAM. Je gaat mij toch niet zeggen dat de burgemeester zich laat doen door deze dienst. Zeggen aan de burgers dat er vervuiling is, is geen boodschap waar je mee kan scoren, dus zweeg hij.”

De Antwerpse oppositie hoopt maandag op de extra gemeenteraad duidelijke antwoorden te krijgen van het stadsbestuur op de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M. 

De Antwerpse oppositie hoopt maandag op de extra gemeenteraad duidelijke antwoorden te krijgen van het stadsbestuur op de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

MEER OVER PFOS-vervuiling

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio