©  BELGA

KMI waarschuwt met code oranje in heel het land voor felle onweersbuien

Het KMI kondigt voor zaterdagavond en komende nacht over het ganse grondgebied code oranje af voor onweer.

Bron: BELGA

Het weerinstituut verwacht zaterdag vooral vanaf omstreeks 22 uur en in de nacht van zaterdag op zondag felle onweersbuien vanuit Frankrijk. Tijdens de onweders kan er gemakkelijk van 10 tot 30 liter regen per vierkante meter vallen op zeer korte tijd, en lokaal 40 l/m2 of meer. Er is ook kans op hagel en felle windstoten, luidt het.

Een volgende onweersepisode is bestemd voor zondagavond en in de nacht van zondag op maandag. Dan lijkt de meeste activiteit zich in het zuidoosten te situeren, aldus het KMI.

 

Onweercluster

Voorlopig is het nog rustig, maar er is wel degelijk een onweer op komst zaterdag. “In de late avond en vannacht verwachten we toch heel wat regen in verschillende delen van het land”, zei weerman Nicolas Roose van Noodweer Benelux eerder op de dag.

“Aan zee is het echt vrij fris maar in Duitsland zijn er tropische temperaturen. Wij zitten op de scheidingslijn van dat warmte- en dat koudefront. Dat zorgt voor een onstabiele lucht en onweer”, zegt Roose.

De weerman verwacht pas in de late avond en vannacht veel regen. “Daarbij is er ook nog een onweer op komst vanuit Frankrijk. Waardoor we met een onweercluster zitten. Verschillende onweders pakken samen en vormen één groot onweer. Vooral in het westen zal er veel regen vallen en voorspellen we toch rukwinden tot 80 kilometer per uur.”

MEER OVER Meest gelezen