De gelukzaaiers zijn er klaar voor.  

De gelukzaaiers zijn er klaar voor.  © Tommy Maes

Gelukzaaiers vormen Pastorij van Olmen om tot kloppend dorpshart

Balen -

Ferm, vzw De Schakel en verschillende lokale verenigingen toveren de Pastorij van Olmen om tot een warme ontmoetingsplaats. Dat gebeurt onder meer met een koffiehuis, een winkelpunt en diverse activiteiten.

Tommy Maes

De Pastorij van Olmen werd enkele jaren geleden volledig gerenoveerd en was het decor voor verschillende activiteiten. Ook deze zomer staat er heel wat op het programma. Zo slaan vrouwennetwerk Ferm, het gemeentebestuur van Balen, vzw De Schakel (een voorziening voor mensen met een verstandelijke beperking) en diverse lokale verenigingen uit Olmen en Balen de handen in elkaar om van de Pastorie een ontmoetingsplaats te maken voor de hele dorpsgemeenschap.

Het project werd vrijdag officieel opgestart. Zaterdag en zondag vindt het openingsweekend plaats.

Het project werd vrijdag officieel opgestart. Zaterdag en zondag vindt het openingsweekend plaats. © Tommy Maes

“De cliënten en medewerkers van vzw De Schakel zijn samen met andere vrijwilligers de gelukzaaiers in de Pastorij”, vertelt Tijs Van Langenhove, projectcoördinator voor Ferm. “Zij vormen het bindmiddel voor de verschillende onderdelen van het project. Zo onderhouden ze de tuin en baten ze hier van dinsdag tot en met vrijdag het koffiehuis en het winkelpunt uit. Lokale verenigingen hebben van vrijdagavond tot en met zondagavond de mogelijkheid om een zomerbar uit te baten, gekoppeld aan een eigen activiteit. Enkele leden van de lokale Ferm-groepen openen op de bovenverdieping van het pastoriegebouw een textieldepot. Daar gaan ze samen met andere lokale verenigingen haken en breien met overschotten en resten. En om de twee maanden organiseert Tuinhier vzw een tuincafé waar iedereen ideeën kan uitwisselen rond tuinieren en het ruilen van zaden. Daarnaast hebben we in de pastorietuin een troostplek geopend.”

Het koffiehuis wordt tijdens de week uitgebaat door de gelukzaaiers. In het weekend wordt het gebruikt als zomerbar voor diverse verenigingen.

Het koffiehuis wordt tijdens de week uitgebaat door de gelukzaaiers. In het weekend wordt het gebruikt als zomerbar voor diverse verenigingen. © Tommy Maes

Sinan Corlu is een van de gelukzaaiers die tijdens weekdagen actief is in de Pastorij van Olmen. “Het is hier een mooie locatie”, vertelt hij. “Daarom kijk ik er naar uit om hier tijdens weekdagen mee te komen helpen. Zo steek ik onder meer een handje toe in de tuin, het winkelpunt en het koffiehuis. We hebben hier ook al geholpen met alles op te stellen en dat was ook heel leuk om te doen.”

Het project van de Pastorij is onderdeel van het Leader plattelandsproject aFAIRlokal, dat wordt gefinancierd door het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling ELFPO.

Verenigingen uit Olmen en Balen kunnen uiteraard gebruik blijven maken van de Pastorij voor hun activiteiten, tentoonstellingen, vergaderingen en ontmoetingsmomenten. Zo zijn er in de zomer al verschillende activiteiten gepland rond de zomerbar. Zaterdag 19 en zondag 20 juni kan je tijdens het openingsweekend kennismaken met de diverse initiatieven. De volgende weekends van juni, juli en augustus organiseren lokale verenigingen diverse activiteiten onder de noemer ’t zomert in de Pastorij. Het programma vind je op de facebookpagina van de Pastorij van Olmen.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio