De Serre in Bloemendaal: een andere inrichting, andere uitbater en veel goede voornemens om hier een echte ontmoetingsplek met een culturele dimensie van te maken. 

De Serre in Bloemendaal: een andere inrichting, andere uitbater en veel goede voornemens om hier een echte ontmoetingsplek met een culturele dimensie van te maken. © jaa

Gesloten parochiaal café verrijst als De Serre: ontmoetingsruimte ‘waar mensen kunnen groeien’

Schoten -

Het oude parochiaal café was niet de meeste gezellige plek van de wijk Bloemendaal. Wie zaterdag bij de opening opvolger De Serre bezoekt, zal grote ogen opzetten. Roelof De Backer en Renaat Lauriks hebben er samen met een hele ploeg vrijwilligers, alleen maar recuperatiematerialen en veel creativiteit een eigentijdse ontmoetingsruimte van gemaakt die hoger mikt dan gewoon samen pintelieren.

Jan Auman

Het is alweer zes jaar geleden dat de Sint-Jozefkerk in Bloemendaal met de grond gelijk gemaakt werd. Twee jaar eerder had daarin de laatste eucharistieviering plaatsgevonden, waarna de kerk ontwijd werd. De lokale gelovigen vonden noodgedwongen aansluiting bij de centrale parochie Sint-Cordula.

“De aanpalende zalen bleven sindsdien ter beschikking staan van de wijkbewoners”, vertelt Ann Deceunynck, die voor de parochie het zaalbeheer voor haar rekening neemt. “Zo maakt onder meer toneelkring Arti-Shock er gebruik van, net als de lokale Chiro en andere verenigingen. Met de tijd werden bijna alle zalen mooi gerenoveerd.”

“Aan het wat gedateerde café waren we nog niet toegekomen en we zijn blij dat Roelof De Backer en Renaat Lauriks nu ook deze plek een opfrissing hebben gegeven, als vrijwilligers dit keer. Ze hebben er duidelijk hun hart en ziel ingestoken. Het resultaat overtreft onze verwachtingen”, stralen Ann Deceunynck en Louis Lavrysen van het parochieteam bij de verkenning.

Ontmoeten en onthaasten

Ann Deceunynck en Louis Lavrysen klinken met uitbater Renaat Lauriks (midden) op de opening van De Serre. Maar Renaat staat er niet alleen voor, zoals blijkt aan een slechts een deel van de vrijwilligers op de achtergrond.

Ann Deceunynck en Louis Lavrysen klinken met uitbater Renaat Lauriks (midden) op de opening van De Serre. Maar Renaat staat er niet alleen voor, zoals blijkt aan een slechts een deel van de vrijwilligers op de achtergrond. © jaa

Het café, waar kerkgangers vroeger nakaartten over de preek van de pastoor, onderging niet alleen qua inrichting een make-over. Het krijgt meteen een ander uitbatingsconcept. Ann Deceunynck: “We vertrouwen de uitbating toe aan inrichter Renaat Lauriks zelf. We geloven in zijn ambitie om er hier een echte ‘ontmoetingsruimte’ van te maken. Dat sluit mooi aan wat onze kerk geweest is, al zorgen Renaat en een hele groep vrijwilligers voor een hedendaagse invulling van dat begrip. Hij krijgt onze zegen.”

Veel Schotenaren spreken Renaat Lauriks vriendschappelijk aan als ‘de pruts’, al slaat dat niet op zijn gebrek aan handigheid. De vriendelijke man heeft zijn eigen renovatiebedrijfje dat veel werk heeft. “Maar ik ga bijna met pensioen en wil me ook daarna nuttig inzetten”, vertelt Renaat, die zichzelf geen katholiek, maar boeddhist noemt. “Die bijdrage tot de gemeenschap kan ik leveren als verantwoordelijk uitbater van De Serre. Achter de toog staan is me trouwens niet vreemd. Ik heb in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog samengewerkt met Jan Rossano, stichter van het legendarische café Den Trol.”

Workshops en optredens

Natuurlijk kan je in De Serre een goede pint drinken en met 2,4 euro is die nog vriendelijk geprijsd ook. “Maar we noemen dit bewust geen café meer”, vertelt Renaat. “Dit wordt een plek voor al dan niet verrassende ontmoetingen, om te onthaasten, maar ook voor ontplooiing en om je dorst te lessen op cultureel gebied. We openen zaterdag 19 juni onder meer met een concertje door Wolf De Backer, een uitstekend bassist en zoon van mijn rechterhand Roelof De Backer. We voorzien ook allerhande workshops en in oktober organiseert buurtbewoner Patrick Vinck een klimaatfestivalletje.”

‘Waar mensen kunnen groeien’, is de toepasselijke ‘baseline’ van De Serre. Dat is niet de enige goed gevonden woordspeling. De bovenverdieping van het nogal robuuste parochiaal gebouw, telt heel wat kleine ramen, zoals in een kas waar groenten, fruit en bloemen gekweekt worden. En de uitbaters maken zo ook de link met de wijk: juist ja, Bloemendaal.

Elke weekend open


 

“We zullen elke vrijdag, zaterdag en zondag open zijn van 12 tot 21 uur. Bewust niet te laat dus want we willen de professionele horeca niet in de wielen rijden”, vertelt Renaat. “Buiten wat chips en een croque serveren we ook geen eten. Voedsel voor de geest zal er hopelijk wel genoeg te vinden zijn. We zoeken trouwens nog meer vrijwillige medewerkers om onze toffe ploeg te versterken en ook wie leuke voorstellen heeft om iets creatief te doen in De Serre, is welkom.”

Iedereen tevreden zou je denken, al vertolkt Erik Maes, buurtbewoner en gemeenteraadslid voor CD&V een kritische stem. “Het is jammer dat de oude vrijwillige cafébazen noch Okra Bloemendaal betrokken werden bij dit op zich wel mooie project. Ik ben er zeker van dat de weliswaar kleine ploeg cafébazen nog steeds een rol kan vervullen om op zondagvoormiddag kaartspelers en biljarters te ontvangen.”

De Serre, Paalstraat 285 in Schoten. Elke vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 21 uur.


Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio