Alvo Proost in de Lange Leemstraat werd overgekocht door Jumbo. 

Alvo Proost in de Lange Leemstraat werd overgekocht door Jumbo. ©  Jan Van der Perre

Familie Proost verkoopt supermarkt in Lange Leemstraat aan Jumbo

Antwerpen -

Meer dan negentig jaar al zit supermarkt Proost in de Lange Leemstraat. Nu neemt de Nederlandse keten Jumbo over.

Saskia Castelyns

Wilfried Proost (70), die zijn zoon Christophe Proost (40) aanstuurt om de watermeloenen aan te vullen, kijkt vanuit het kantoortje boven de winkel naar ‘zijn’ levenswerk, én dat van zijn ouders, én dat van zijn grootouders. Officieel gaf hij elf jaar geleden de supermarkt over aan zijn zoon Christophe. “Het blijft ons kind, hé. Als de nood er is, zijn mijn vrouw Ingrid en ik er om te helpen”, klonk het toen.

De winkel was eigenlijk in 1922 als kruidenierszaak gestart door Jozef Proost en zijn vrouw op het Vleminckveld, en in 1927 verhuisd naar de Lange Leemstraat, waar hij gaandeweg uit de grond gestampt werd door de broers Hubert en Paul Proost, kinderen van Jozef.

De authentieke kruidenier van de familie Proost. 

De authentieke kruidenier van de familie Proost. ©   RR

Maar alles begon met één pand, een oud wassalon. Dan kwam er een tweede bij, een bakkerij. Maar er zat nog zo‘n authentieke kantwinkel tussenin“, legt Christophe uit. “Deze winkel is eigenlijk een aaneenschakeling van verschillende panden. Begin jaren zeventig zijn de eerste vijftien meter aan de voorkant neergehaald om eenheid te creëren, en sindsdien zijn wel eens wat kleinere dingen aangepakt, maar we hebben de winkel nooit gesloten voor een stevige renovatie.”

Verkoop

In 2017 verrees een nieuwe frisse, overzichtelijke winkel. De vierde generatie had toen plannen. “Meer ruimte creëren en meer nadruk leggen op ons verse assortiment.” Ook de voorgevel werd stevig aangepakt. Voor het eerst in de geschiedenis van de supermarkt volgde een sluiting van twee weken. Alle retro-aspecten waren verdwenen. Het ging de supermarkt voor de wind. Maar nu verkoopt de familie Proost de winkel toch aan de Nederlandse Jumbo-keten. “Als zelfstandige een supermarkt leiden is niet evident met de hete adem van andere grote spelers in je nek. Bovendien waren mijn ouders echt wel aan pensioen toe, vandaar dat we in dit verhaal gestapt zijn.”

Dinsdagavond 15 juni gingen de deuren dicht. De supermarkt zal enkel weken sluiten voor renovatiewerken. Nadien zal de winkel heropenen… met nieuwe eigenaars. “We willen graag onze klanten bedanken voor het lange vertrouwen”, hangt er met een bedankbriefje voor de deur.

De familie Proost baatte al meer dan negentig jaar de Alvo-supermarkt uit. 

De familie Proost baatte al meer dan negentig jaar de Alvo-supermarkt uit. ©   RR

Eind 2021 heropent de supermarktketen onder de Jumbo-vlag. De huidige medewerkers gaan aan de slag bij Jumbo, en het team wordt ook uitgebreid met nieuwe winkelmedewerkers. Eerder nam Jumbo de Alvo-supermarkten in Deurne en Ranst over, die vorig jaar heropenden. Ook de voormalige Alvo-locaties in Denderleeuw en Berlare zullen later dit jaar als Jumbo openen.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio