© jaa

Cateraar Julien landt op Kerkplein: “Verrassende groentecombinaties en kazen van bij ons”

Schilde -

Met Julien krijgt het gezellige Kerkplein er eind dit jaar nog een troefkaart bij. Kristof Van Deun – Julien is zijn bijnaam – gaat in het pand waar de voorbije decennia altijd een slagerij heeft gezeten, een food store openen met veel bereide groenten en ambachtelijk gemaakte kazen in de toonbank. Besloten gezelschappen zullen er ook kunnen dineren. “Ik kijk er naar uit om terug thuis te komen”, zegt de van ’s-Gravenwezel afkomstige ervaren kok.

Jan Auman

Zonnebos. In die mooie wijk is Kristof (39) opgegroeid. “Maar met Julien Catering opereer ik nu vanuit Wijnegem, waar ik ook woon. Ik zocht al een poos een vaste stek in Schilde, omdat veel van m’n klanten en vrienden hier wonen. Deze locatie op dit Provençaals aandoende pleintje is een buitenkans. Bovendien wil ik na elf jaar het koken bij mensen thuis, op evenementen en in bedrijven afbouwen en nieuwe klemtonen leggen”, duidt Kristof zijn geplande terugkeer naar heimat Schilde.

Als kind al was Kristof atypisch verzot op kazen. “Toen we met het gezin op vakantie waren in Frankrijk en we op restaurant gingen, bestelde ik tot verbazing van onze tafelgenoten altijd kaas als dessert”, staaft de kok een en ander met een jeugdherinnering. “Ik zal vandaag nog altijd voor de ‘chariot de fomages’ kiezen en heb me er culinair in verdiept. In Julien, zoals de zaak ook hier gaat heten, zal ik een selectie presenteren van soorten die met ‘metier’ bereid worden. Ik ga samenwerken met kaasmakers uit heel Europa, maar zeker ook met de ambachtslieden van bij ons.”

Kristof Van Deun voor de leegstaande slagerij waarin hij eind dit jaar Julien begint, een eigentijdse food store.

Kristof Van Deun voor de leegstaande slagerij waarin hij eind dit jaar Julien begint, een eigentijdse food store. © jaa

Kaas

Kristof Van Deun wil het imago van kaas, dat nog te vaak geassocieerd wordt met de jaren zeventig van de vorige eeuw, noten en confituur, nieuwe glans geven. “Je kan kaas bijvoorbeeld prima combineren met bereide groenten”, weet de kok. “Gepofte rode bieten met avocado in een chili vinaigrette doen geitenkaas bijvoorbeeld nog beter smaken. Die groentebereidingen zullen ook los van de kaas een prominente plek krijgen in m’n voedingswinkel. Je zal ze als gezonde lunch kunnen uitscheppen en meenemen. Ik wil elke dag zeven even verse als verrassende combinaties aanbieden.”

Gele bieten gegaard in zoutkorst en op smaak gebracht met citroen en chili. Een referentie-sidedish voor wat Julien te bieden zal hebben.

Gele bieten gegaard in zoutkorst en op smaak gebracht met citroen en chili. Een referentie-sidedish voor wat Julien te bieden zal hebben. © rr

Al dat lekkers ter plaatse degusteren, zal niet kunnen in Julien. “Dit wordt geen restaurant. Ik wil de bestaande horeca en voedingszaken geen concurrentie aandoen, maar ermee samenwerken”, aldus Julien. “Dineren in besloten gezelschap, zal wel mogelijk zijn. Het aanpalende appartement wordt ingericht als gelagzaal voor maximaal dertig personen. Een pas afgesloten huwelijk in de hier recht tegenover gelegen Sint-Guibertuskerk meteen vieren in een mooie kader en met bijzondere gerechten op het bord, behoort straks tot de mogelijkheden.”

Veranda

Maar hoe komt Kristof eigenlijk bij de naam Julien, als uithangbord voor zijn culinaire activiteiten? “Dat is een bijnaam die Davy Schellemans me heeft gegeven; vriend en terecht vermaarde chef-kok van Veranda in Antwerpen”, lost Kristof het mysterie op. “We hebben lang samengewerkt in dezelfde restaurants. Seppe Nobels van Graanmarkt 13 is zeker een inspiratie. Zelf leerde ik de kneepjes van het vak in restaurants Bernardin, Kasteel Withof (Brasschaat) en Le Petit Zinc.”

Zo zal de oude slagerij worden omgebouwd tot food store Julien, met nieuwe materialen maar met respect voor de rustieke sfeer van het Kerkplein. Naar oud-Kempische traditie komt de toegangsdeur zelfs opnieuw op de hoek te liggen.

Zo zal de oude slagerij worden omgebouwd tot food store Julien, met nieuwe materialen maar met respect voor de rustieke sfeer van het Kerkplein. Naar oud-Kempische traditie komt de toegangsdeur zelfs opnieuw op de hoek te liggen. © M2 Architecten

Meteen is de vraag beantwoord over wat er met het mooie winkelpand tegenover dorpscafé Den Toren gaat gebeuren. “Zeker niet slopen en vervangen door nieuwbouw”, wil eigenaar en architect Philip Mortelmans de geruchtenmolen voor zijn. Hij dient eerstdaags het bouwdossier in bij de gemeente. “We gaan de oude slagerij renoveren met gevoel voor authenticiteit. We gaan zelfs de inkom naar oud-Kempische traditie terug op zijn oorspronkelijke plaats zetten, op de hoek van het Kerkplein en Kasteeldreef. Boven komt één appartement. De mooie esdoorn voor het gebouw blijft uiteraard staan want die behoort tot het openbaar domein.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio