In De Vis Factorij liggen de verse mosselen in de bakken. 

In De Vis Factorij liggen de verse mosselen in de bakken. © Marc Peeters

Eerste Zeeuwse mosselen zijn gearriveerd

Herentals -

Het is soms nog een beetje zoeken, maar de eerste Zeeuwse mosselen afkomstig van bodemcultuur zijn intussen te vinden op de markt. “En dus zijn wij er als de kippen bij om ze aan te bieden”, zegt Axel Verberckmoes van vishandel De Vis Factorij uit Herentals. “Het aanbod gaat nu niet meer stilvallen.”

Marc Peeters

Voorlopig is de hoeveelheid mosselen die wordt aangeboden nog vrij beperkt. Het is ook nog erg vroeg op het jaar. Al hebben de weersomstandigheden er al voor gezorgd dat de eerste percelen klaar zijn om te oogsten. “En de mosselen zijn uitstekend van smaak”, trapt Verberckmoes een open deur in. “Mosselen afkomstig van bodemcultuur hebben nog steeds die unieke smaak waar de mosselliefhebbers steeds weer naar uitkijken.”

Precies omdat het aanbod nog vrij beperkt is, worden de mosselen nog niet gesorteerd en gaan de verschillende afmetingen nog samen in één zak. “Sommige mosselen zijn dus nog wat kleiner, maar de kwaliteit maakt dat goed”, klinkt het in de viswinkel. De verwachting is dat de volgende dagen steeds meer winkels de verse mosselen zullen aanbieden.

“Een primeur heb je maar even”, beseft Verberckmoes. “De vraag van de consument is er hoe dan ook meteen als de mosselen in de bakken liggen.” Over de prijs blijft de mosselhandelaar op de vlakte. “Als er nog maar heel weinig aanbod is, ligt de prijs natuurlijk wat hoger, maar die zal straks afvlakken en dan komen we in de buurt van de prijzen die vorig jaar werden gehaald.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio