© ATV

Dit is wat we nu weten over ingestorte basisschool op Nieuw Zuid: alle slachtoffers geïdentificeerd

In de Jos Smolderenstraat op het Nieuw Zuid in Antwerpen is vrijdagmiddag een basisschool in opbouw deels ingestort. Daarbij zijn vijf personen om het leven gekomen. Ze zijn alle vijf geïdentificeerd. Minstens negen mensen raakten gewond, drie van hen liggen nog op intensieve zorgen.

Volgens de eerste informatie lijkt het erop dat de bovenverdieping van de nieuwbouw deels naar beneden is gekomen. Ook een stelling naast het gebouw stortte in. Hoe het precies is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk.

Enkele arbeiders werden vrij snel van onder het puin gehaald of konden er zelf uitkruipen en werden ter plekke verzorgd.

Alle vijf vermisten zijn dood teruggevonden onder het puin. Dat bevestigt de Antwerpse brandweer. Het gaat om vier Portugezen en een Roemeens-Moldavische arbeider.

Van de negen gewonden in het ziekenhuis liggen drie personen nog op de intensieve afdeling. Hun toestand is stabiel. Vijf personen worden voorlopig in het ziekenhuis gehouden en één persoon mocht deze voormiddag het ziekenhuis verlaten. Onder de gewonden in het ziekenhuis zijn vier Roemenen, twee Oekraïners, een Portugees en twee mannen van wie de nationaliteit niet bekend is bij de reddingswerkers.

Het arbeidsauditoriaat Antwerpen heeft een gerechtsdeskundige aangesteld om ter plaatse vaststellingen te doen. Het arbeidsauditoraat zal onder meer moeten bekijken of er mogelijk een te groot gewicht aan gevelstenen op de stelling gestapeld stond.

LEES OOK

De Wever: “Gebouw moet wellicht worden afgebroken”

Koning Filip en premier De Croo bezoeken plaats van ramp

Directies nieuwe school ontsnapten nipt aan ramp

“We weten niets over toestand van gewonde collega’s”

 © rr

Het gebouw in kwestie betreft een nieuwbouw basisschool waar het stedelijk onderwijs en het gemeenschapsonderwijs GO! de krachten zouden bundelen. De nieuwe school Zuidzin, die op 1 september de deuren zou openen, zou onderwijs moeten aanbieden voor tweehonderd kleuters en driehonderd lagereschoolkinderen.

De school zou geen klassieke school worden: in de plaats van klaslokalen zou er gewerkt worden met grote studio’s, die indien nodig zouden onderverdeeld kunnen worden in verschillende kleinere ruimtes.

 ©  RR

 © rr

 © sare

 © sare

 © rr

 © rr

 jtp, cm, rvre

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio