Volgende zomer zullen we nog geen boekje kunnen lezen in de tuin van het nieuw vrijetijdscentrum annex bibliotheek. 

Volgende zomer zullen we nog geen boekje kunnen lezen in de tuin van het nieuw vrijetijdscentrum annex bibliotheek. ©  rr

Bouw nieuw vrijetijdscentrum al zeker miljoen duurder dan geraamd (met ‘dank’ aan corona)

Zandhoven -

De bouw van het nieuw vrijetijdscentrum van Zandhoven, waar de bibliotheek komt, zal minstens 1,1 miljoen duurder worden dan geraamd. Het gemeentebestuur verslikte zich in zijn koffie toen het de inschrijvingsbedragen van de openbare aanbesteding ontving. Er wordt nu nog even gewacht met toewijzen in de hoop dat de door corona oververhitte prijzen op de bouwmaterialenmarkt weer afkoelen.

Kristin Matthyssen

Toen het gemeentebestuur in februari 2020 het winnend ontwerp van Bob McMaster Architecten uit Gent in samenwerking met krft uit Amsterdam voorstelde, sprak de gemeente van een investering van 3,5 tot 4 miljoen euro. Het nieuw vrijetijdscentrum wordt het paradepaardje van deze legislatuur en zal onderdak bieden aan de bibliotheek, het jeugdhuis, de Grabbelpas en een zaal voor de verenigingen die nu gebruikmaken van de parochiezaal.

Het gaat om een ambitieus project, met een paviljoengedeelte vooraan met opvallend zaagtanddak met zonnepanelen, boekentoren en een leestuin in de huidige tuin van het vredegerecht. Het jeugdcentrum komt in de kelder.

De gemeente Zandhoven verleende zichzelf de omgevingsvergunning. De raming dit jaar was wel al gestegen tot 4,6 miljoen euro. Onlangs werd de openbare aanbesteding gedaan. “Er waren vier inschrijvers”, deelde burgemeester Luc Van Hove (CD&V) donderdag aan de gemeenteraad mee.”We zijn geschrokken. De inschrijvingsbedragen liggen ruim een miljoen hoger dan de raming, dat is bijna 20%! De goedkoopste bouwfirma wil het nieuw vrijetijdscentrum voor 5,7 miljoen zetten en de duurste voor 6,3 miljoen. Dit is een officiële aanbesteding. Met dit document moeten we wel degelijk verder. Maar de prijzen zijn heel hoog.”

De parochiezaal naast het vredegerecht in de Amelbergastraat blijft nog wat langer staan. 

De parochiezaal naast het vredegerecht in de Amelbergastraat blijft nog wat langer staan. ©  kristin matthyssen

Door de coronacrisis is de prijs van bouwmaterialen over het algemeen met 25 à 30% gestegen. ”Dat zie je op de private markt ook. Die aannemers schrijven de dagprijs op. We zitten ermee in ons maag”, geeft de burgemeester toe. “We hopen dat we door te negotiëren nog iets van de prijs kunnen afdoen. Maar we maken ons geen illusies en beseffen dat dat geen miljoen zal zijn.”

De gemeente heeft nu zes maanden de tijd om het project te gunnen. Na beraad werd beslist om nog even af te wachten wat de markt gaat doen als de wereldeconomie weer op gang komt. “Zakken de prijzen en schrijven we een nieuwe aanbesteding uit? Of zien we dat de prijzen blijven stijgen en gunnen we toch? We kijken nog even de kat uit de boom”, zegt de burgemeester. “In juli en augustus zit sowieso de escaperoom De Vloek van de Parochiezaal in de parochiezaal. Nadien wilden we de zaal afbreken, want sinds de CO-vergiftiging tijdens een infovergadering in februari 2019 was de zaal toch al niet meer echt in gebruik. Maar met die sloop zullen we dan nog even wachten.”

De gemeente mikt nu op eind 2023 als opening voor het nieuw vrijetijdscentrum. Schepen van Openbare Werken Rudy Willems (CD&V) deelde nog mee dat die coronaprijsstijgingen in de wegenbouw niet het geval zijn. “Het is raar, onlangs deden we een aanbesteding voor wegen, en het asfalt is juist goedkoper geworden.”

Dit blijft nog wat langer het vertrouwde beeld. 

Dit blijft nog wat langer het vertrouwde beeld. ©  kristin matthyssenMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio