De week van Rebecca Van Remoortere

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Rebecca Van Remoortere

Het was de week van de koude douches, letterlijk, en van de koude douches die volgen als je de prijzen van een airco-installatie opzoekt. Het was de week van De Bruyne en Courtois en de vraag van 1 miljoen of het al zou gaan regenen tijdens de match of niet. Maar het was in Antwerpen deze week vooral de week van Nimby of ook wel van Nivea en dat is jammere zaak.

Nimby is kort voor Not In My Back Yard of Nivea, Niet In Voor- En Achtertuin op z’n Nederlands. Verandering is oké, maar ik mag er niet te veel last van hebben. Dat begon bij de inwoners van één van de mooiste straten in Antwerpen: de Cogels-Osylei. In december vorig jaar werd een broodnodige heraanleg aangekondigd. De heraanleg zou de uitstraling en de hoge erfwaarde van de straat ten goede komen. Akkoord. De straat zou ook parkeervrij worden gemaakt. Pardon?

Een paar Zurenborgernaars verslikten zich toen in hun biologische koffie van de lokale microbranderij en tekenden protest aan. Deze week, zes maanden later kopt deze krant dat de straat dan toch niet parkeervrij wordt. Er bleek vanuit de bewoners geen draagvlak te zijn. “Niet vanuit het idee dat iedereen voor zijn deur moet kunnen parkeren, wel omdat er praktische bezwaren zijn. Door het volledig wegnemen van alle parkeerplek wordt de woonfunctie gehypothekeerd”, klinkt het bij de buurtbewoners. Ik breek ondertussen al een week mijn hoofd over wat een gehypothekeerde woonfunctie inhoudt, maar dat terzijde.

De buurtbewoners komen wel zelf met een constructief en doordacht plan B uitgedacht door de stedenbouwkundige van de straat en er is ondertussen een dialoog op gang met de stad. Ze zullen er daar wel uit geraken, maar als elke heraanleg in de stad waar men de auto op de tweede plaats probeert te krijgen en fietsers en voetgangers meer ruimte wil geven, geboycot of godbetert gehypothekeerd wordt door een stedenbouwkundige straatbewoner, zijn we nog lang niet op de goede weg. Modal shift? Goed plan, maar Nimby.

Wat ze in de Cogels-Osylei kunnen, kunnen wij beter en groter dachten ze in Boom en Rumst. Daar kan het megafestival Tomorrowland toch niet doorgaan en dat is helemaal naar de zin van een paar buurtbewoners. Zij willen “niet bevorderd worden tot testmaterie” bij de eerste grote festivals. Terug festivals vanaf half augustus? Heel leuk, maar Nivea. En ook zij lijken nu hun slag binnen te halen tot grote spijt van tienduizenden festivalgangers, 1.500 leveranciers en tientallen dj’s die eindelijk nog eens iets op de agenda konden zetten.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio