De vrouw gebruikte de bankkaart om er persoonlijke aankopen en betalingen mee te doen 

De vrouw gebruikte de bankkaart om er persoonlijke aankopen en betalingen mee te doen ©  IMAGEGLOBE

Verzorgster gebruikt bankkaart van man met hersenverlamming voor eigen aankopen

Lier

De correctionele rechtbank heeft een vrouw, die al vijf jaar lang de vaste verzorgster was van een man met hersenverlamming, veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel omdat ze misbruik had gemaakt van haar vertrouwensfunctie. De vrouw was in het bezit geraakt van de bankkaart van de man en deed er aankopen en betalingen mee voor eigen rekening.

Theo Derkinderen

L.D.M. daagde niet op voor haar proces. Nochtans had de hele zaak een diepe indruk nagelaten op het slachtoffer. De vrouw was al enkele jaren in dienst bij een Lierenaar met hersenverlamming. “De man in kwestie is hulpbehoevend en zit in een rolstoel. Alleen met hulp en ondersteuning kan hij een normaal leven leiden. Die hulp en steun kreeg hij van mevrouw D.M. Jarenlang verliep dat zonder problemen en daardoor vertrouwde mijn cliënt de vrouw ook volledig”, schetste advocaat Floris Rousseau het verhaal van de bestolen man.

Toen het slachtoffer in het ziekenhuis was opgenomen, gaf hij zijn bankkaart aan zijn verzorgster. In de veronderstelling dat de vrouw er betalingen en aankopen mee zou doen. “Het was ook de niet eerste keer dat hij dat deed. Hij gaf de bankkaart met blindelings vertrouwen mee. Toen hij uit het ziekenhuis werd ontslagen, kreeg hij evenwel geen contact meer met zijn verzorgster en bleek er ook geld van de rekening waar geen verklaring voor was”, pikte openbaar aanklager Nele Van Looy in.

L.D.M. werd door de politie verhoord en ze gaf toe dat ze de bankkaart ook voor eigen doeleinden had aangewend. Omdat ze financieel en emotioneel in de put zat. Alles samen had ze bijna 2.000 euro in eigen zak gestoken.

Blind vertrouwen

Hoewel de feiten al van een jaar geleden dateren, is het slachtoffer nog steeds onder de voet van het voorval. “Vijf jaar lang heeft hij haar blind vertrouwd. En plots stelde hij vast dat mevrouw hem bedrogen had. Dat is zwaar aangekomen. Daardoor heeft hij het ook moeilijk om nog mensen te vertrouwen”, aldus nog Rousseau.

De rechter veroordeelde L.D.M. tot zes maanden cel en een boete van 800 euro, allebei met uitstel. Aan het slachtoffer moet de vrouw ruim 3.000 euro schadevergoeding betalen. (tdk)MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio