Conservator Karen Delfosse en voorzitster Marina Nuyts poseren voor het nieuwe ‘wolkenbehang’ in hun museum. 

Conservator Karen Delfosse en voorzitster Marina Nuyts poseren voor het nieuwe ‘wolkenbehang’ in hun museum. © rr

Expo ‘Smits TOP 20’ toont de beste werken van schilder Jakob Smits

Mol -

Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe zomertentoonstelling van het Jakob Smitsmuseum (JSM) een succes wordt. Het Mols museum toont in juli en augustus de twintig beste schilderijen van Smits uit zijn eigen collectie. Bovendien krijgen de exporuimtes – zoals de laatste tijd de ongeschreven regel is - een grondige make-over. Genoeg troeven om het grote publiek – jong, oud, nieuwsgierigen en kenners- in groten getale naar Sluis te lokken.

Stijn Janssen

De titel van de expo ‘Smits TOP 20’ zou in vroegere tijden - toen het museum een grotere sérieux nastreefde - allicht notdone geweest zijn. Maar sinds er met voorzitter Marina Nuyts en de nieuwe conservator Karen Delfosse en haar gevolg een frisse wind door het museum werd gejaagd, is een dergelijke publiekstrekker wel geoorloofd. “Toch mag je ons niet van populisme verdenken”, zo stelt Karen Delfosse. “Deze tentoonstelling is wel degelijk het gevolg van serieus denk- en discussiewerk. De expo kadert in een collectieplan dat we opgemaakt hebben. Om te weten welke waarde onze schilderijencollectie vertegenwoordigt, hebben we een groep Smitskenners de werken laten beoordelen. Ze hebben elk schilderij beoordeeld volgens strikte criteria, zoals de kunsthistorische waarde, zeldzaamheid of artistieke kwaliteiten. Elk schilderij kreeg punten en op die manier zijn we tot een objectieve top 20 gekomen. Dergelijk onderzoekswerk gebeurt meestal achter de schermen en wordt niet vaak voor het publiek geopenbaard. Maar wij vonden het een binnentikker om er een expo ‘Smits TOP 20’ aan te koppelen.

Conservator Karen Delfosse. 

Conservator Karen Delfosse. ©  Bart Van der Moeren

Het Gehucht

Bij een TOP 20-rangschikking rijst natuurlijk onmiddellijk de vraag welk schilderij als de absolute top van Smits werd beoordeeld. “Dat is ‘Het Gehucht’ geworden”, zegt Delfosse. “Het schilderij scoort het hoogst op criteria als kunsthistorische en museale waarde. Verder maken de gebruikte techniek, het thema en de uitvoering het werk bijzonder. Eenvoudig gezegd, in dit werk komt het verhaal en het talent van Smits ten volle tot uiting.” Maar niet alleen kenners mochten hun zeg doen. Het JSM, dat publieksparticipatie hoog in het vaandel draagt, betrok ook het grote publiek in de opmaak van de TOP 20. “Tijdens corona hebben we de top 20 van de kenners ook online voorgesteld en de mensen laten stemmen”, zegt Delfosse. “Ook daar is ‘Het Gehucht’ als nummer één uitgekomen.”

Smits schetst in dit schilderij een beeld van het dagelijkse leven in een Kempens gehucht. Voor de schilder was dat zijn leefomgeving in het gehucht Mol-Achterbos.

‘Het Gehucht’ werd door zowel door kenners als het grote publiek verkozen tot het beste werk van Smits. 

‘Het Gehucht’ werd door zowel door kenners als het grote publiek verkozen tot het beste werk van Smits. ©  rr

Make-over

Nog kenmerkend voor het huidige expobeleid van het JSM is dat voor elke expo het hele interieur binnenstebuiten wordt gekeerd. “We hebben voor de scenografie van de expo voor het eerst samengewerkt met een externe firma”, zegt Delfosse. “Ze hebben het interieur grondig aangepakt. Er zijn tal van wanden bijgeplaatst en de muren hebben andere kleuren gekregen. Ik vermoed dat het zijn voor- en tegenstanders zal hebben. Maar die inkleding is niet vrijblijvend. Ze staat in functie van het werk dat wordt getoond. Zo is de meest opvallende ingreep het gebruik van behangpapier met wolkenmotieven. Wolken en lucht zijn belangrijk in het werk van Smits.”

Ten slotte weet men in Sluis dat de huidige expobezoekers meer verwachten dan een louter ‘ten toon stellen’ van werken. Een museumbezoek moet een beleving zijn. Ook aan deze Smits TOP 20 is een belevingsruimte gekoppeld waarin onder meer de twintig werken interactief worden voorgesteld en kinderen aan de slag kunnen met de puzzels van de schilderijen. “We willen zeker meer en meer publiek aantrekken”, zegt Delfosse nog. “Maar ook de kenners laten we niet in de steek. Aan de expo is een catalogus verbonden waarin alle werken worden beschreven. Elke bezoeker krijgt die gratis mee.”

Expo Smits TOP 20, van 20 juni tot 12 september, in het JSM, Sluis 155a, wegens coronamaatregelen is vooraf reserveren aangeraden, meer info: Jakobsmits.be

MEER OVER DOEN!-tips Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio