Jan Francken vindt het jammer dat Suske en Wiske dit keer niet meedoen.  

Jan Francken vindt het jammer dat Suske en Wiske dit keer niet meedoen.  © Erik Vandewalle

Tweede stripverhaal over opvallende Kalmthoutenaars

Kalmthout -

In Kalmthout in Beelekes 2 brengt stripkenner en Suske en Wiske-fanaat Jan Francken opnieuw tot de verbeelding sprekende Kalmthoutenaren tot leven. De strip komt er op nadrukkelijke vraag van veel dorpsgenoten.

Jan Francken is niet alleen kenner van alles wat te maken heeft met Suske en Wiske, maar ook een stripfanaat en uitgever. Kalmthout in Beelekes 1 kende veel succes. De combinatie van een kort stripverhaal waarin bekende Kalmthoutenaars de hoofdrol spelen, gevolgd door een kort dossier over hen sloeg aan. Elk verhaal werd getekend door een andere striptekenaar. Ook dat was een sterke troef. Het ging vaak om dorpsfiguren van lang geleden, waar de tekenaars een knipoog naar het heden aan toevoegden. Dat doen ze nu ook. Zo komt het voor dat in verschillende tekeningen huidige bewoners, bedrijven of locaties terug te vinden zijn als figurant of decor.

Verzetsstrijder Max Temmerman vertelt in deel 2 zijn verhaal.  

Verzetsstrijder Max Temmerman vertelt in deel 2 zijn verhaal.  ©   RR

Jan Francken: “Ik was vlug overtuigd om een tweede strip uit te werken. Elke wijk komt aan bod. Voor Heide staan frituuruitbater Vettige Rik en Max Temmerman in de schijnwerpers. Ik wist heel weinig over de verzetsstrijder Max Temmerman, die in Heide trouwens een straatnaam heeft gekregen. Verder komen ook de konijnendief De Gover uit wijk den Heuvel en de Nieuwmoerse smid Louis Aerts aan bod.”

Jeanneke en René, de uitbaters van café Kolenhandel, leefden in Achterbroek.  

Jeanneke en René, de uitbaters van café Kolenhandel, leefden in Achterbroek.  ©  RR

Het stripverhaal over Jeanneke en René, de uitbaters van café Kolenhandel in Achterbroek, laat de lezer kennis maken met het ultieme dorpsleven. Remi Reymenants uit de Frans Raatstraat was een befaamd touwslager en ook die doet ook mee in het tweede deel van Kalmthout in Beelekes.

Suske en Wiske doen deze keer niet mee en dat vindt Jan Francken jammer. “De voorwaarden van uitgeverij De Standaard waren echter zo streng, dat ik daar niet kon op ingaan.”

De cover van het nieuwe album is van Jan Bosschaert. 

De cover van het nieuwe album is van Jan Bosschaert. ©   RR

De cover van het nieuwe album is van Jan Bosschaert. Naast de stripreeksen ‘Sam’ en ‘Jaguar’ is Jan Bosschaert bekend als kunstschilder en illustrator voor uitgeverijen als Averbode, Lannoo en tijdschriften als Panorama. Hij illustreerde ook werken van Marc de Bel en Katie Velghe. “Ik ben erg blij dat Jan de cover heeft getekend. Ik had hem al eerder gepolst om mee te werken, maar omdat hij het toen te druk had, kon hij niet ingaan op mijn voorstel. Nu dus wel. Jan is voor mij meer dan enkel een begaafd striptekenaar, hij is een kunstenaar die al op veel plaatsen in ons land zijn werk tentoon heeft gesteld.”

De uitgave verschijn in softcover (oplage 2500,vvk 18€, daarna 20 €), hardcover (oplage 250, vvk 60€, daarna 65€). Er zijn ook 100 genummerde luxe-uitgaven op A3-formaat met zwart-wit afdrukken van de originele tekeningen. De strip verschijnt 20 november. Een exemplaar reserveren kan via stripkalmthout@vvvkalmthout.beMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio